Fonyód: aggályok egy szálloda-terv körül (24.hu)

A képviselőtestület elképzelése 2017-ben az volt, hogy taopénzből felhúznak két másik sportpályát és egy sportcsarnokot, a focipálya és a régi sportszálló helyére pedig négycsillagos szálloda épül, ilyen ugyanis nincs a környéken. Hidvégi József polgármester akkoriban azt írta Facebook-oldalán, hogy bár az elmúlt években több befektető is megnézte a sportszállót, mind attól tette függővé a romos épület felújítását, hogy a szomszédos sportpálya területét vagy annak jelentős részét is megvásárolhatja. A tervek akkor az Index cikke szerint egy kétmilliárdos beruházásról szóltak, ám a sportpálya és a szálló telkét végül nem vonták össze, mivel az érdeklődő Pelso Polgári Sportegyesület az utolsó pillanatban visszavonta a sportpálya megvételére beadott pályázatát, így a beruházó végül csak az egykori szálló helyére építkezhet.

Az így nagyjából egymilliárd forintos beruházás látványterve már el is készült, de a megálmodott hotellel a megyei és az állami főépítésznek is gondjai vannak. 

Hat szint, örökre takaratlanul maradó tűzfalak

A 45 szobásra tervezett szállodát a Pelso Polgári Sportegyesület megbízásából a H&H Development Kft. valósíthatja meg. Az önkormányzat februárban döntött arról, hogy megemeli az engedélyezett épületmagasságot 12,5 méterről 15 méterre, lehetővé teszi a zárt sorú beépítést, és 60-ról 40 százalékra csökkenti a zöldterület arányát.

Zárt sorú beépítés

A telkek, illetve övezetek utcaképe egy „tömör” házsort mutat,  amit csak a tervező tehet mozgalmassá. A szomszédos épületek takarása tűzfallal szükséges, azok mértékét a tervezett épület alakja, valamint a telekadottságok adják. Fonyódon azért tűnik indokolatlannak ez az eljárás, mert a szálloda szomszédságában elvileg nem épülhet másik ingatlan.

A február 20-i testületi ülés jegyzőkönyve szerint a változtatásokat a megye állami főépítésze, Horváth János javasolta. Ezt mondta legalábbis Hidvégi József, ami már csak azért is érdekes, mert szintén a polgármester közölte azt, hogy a városi- és az állami főépítésznek is problémái vannak a tervekkel. A szálloda tervei ugyanis nem illeszkednek a település képébe. Ráadásul a képviselők, úgy tudjuk, jóformán vakon szavaztak, mert a szálloda terveit eddig egyszer, még tavaly látták.

Az állami főépítész záró szakmai véleményében arra is utal, hogy a terület alkalmatlan szálloda megépítésére, szerinte a hotelt a sportpálya területére kellene elhelyezni. Sőt, az állami főépítész javasolta azt is, hogy gondolják át a két telek, azaz a sportpálya melletti terület és a focipálya összevonását, és kérte, hogy javaslatát terjesszék a képviselő-testület elé.

 

“Pályázati pénz van benne”

Hidvégi József is látta a problémákat, de egy jegyzőkönyv szerint a polgármester azzal érvelt az építkezés mellett, hogy a beruházó ezzel a telekkel tud gazdálkodni:  “Van érvényes közbeszerzés, pályázati pénz van benne, és ha nem tudja a kivitelezést megkezdeni, vissza fog lépni és máshol fogja a szállodát megépíteni.”

Fábián Éva megyei főépítész a zárt sorú beépítési módot kifogásolta „a létrejövő, örökre takaratlanul maradó, nagy méretű tűzfalak miatt”. Azt is elmondta, hogy a tervet jelentősen túlépítettnek tartja és a településképi illeszkedése nem megfelelő.

– A hatszintes szálloda nem illik Fonyód településképébe, sem tömegében, sem homlokzati kialakításában, sem nyílásrendjében, sem anyaghasználatban. A helyszínrajz is a telek túlépítettségét, túlzsúfoltságát mutatja, a robosztus tömeg idegen Fonyód építészeti arculatától – fogalmazott a szakember.

A polgármester viszont azt válaszolta, hogy a szállodát üzemeltetni kell, és ha nem lehetséges a 100 férőhelyes szálloda, akkor nem kell szállodát építeni. Csakhogy szerinte Fonyód turisztikai szempontból épp azért nem fejlődik, mert az utóbbi időben három szálloda építését is megakadályozták.

Árok László, a városfejlesztési bizottság elnöke a februári testületi ülésen megkérdezte, hogy a tervezéssel kapcsolatban tájékoztatják-e majd a képviselő-testületet, illetve elmondta, hogy legalább a látványtervet szeretné látni a szállodáról. Hidvégi polgármester erre csak annyit reagált, hogy nem fogják tárgyalni a terveket, mivel azok az építési hatóságra tartoznak. Információnk szerint a szálloda tervezése jelenleg is folyamatban van, de abból a testületet teljesen kihagyják.

Új cím, új vezető, de sportról továbbra sincs szó

A Pelso Polgári Sportegyesületet 2017 februárban alapították, jelenleg a fonyódi Ady Endre utca 5. szám alá van bejegyezve. Ezen a címen található a Balaton Áruház, és bár több üzletessel is beszéltünk, még csak nem is hallottak az egyesületről, azt pedig kizártnak tartották, hogy az áruházban bármilyen tevékenységet végezne.

A cikk folytatása itt olvasható.