Földvár pusztán épült meg 123 évvel ezelőtt a Balaton déli partjának gyöngyszeme (orszagkep.hu)

Gróf Széchenyi Imre testvérével, Viktorral éppen 123 évvel ezelőtt a semmiből, az egykori Földvár pusztából építette meg, hozta létre a mára a Balaton déli partjának gyöngyszemévé vált Balatonföldvárt. Háromnapos ünnepségsorozatot rendeztek a településen: szobrot avattak, és hajókat is megáldottak.

A település 123. születésnapjának ünneplése már pénteken elkezdődött. A Bajor Gizi Közösségi Ház dísztermében ünnepi köszöntőt mondott Balatonföldvár polgármestere, Holovits Huba.

Szombaton felavatták Gróf Széchenyi Imrének, Balatonföldvár alapítójának mellszobrát. Az alkotást, amelyet 1907-ben állítottak és avattak fel a mai Széchenyi Imre utca és a Motel utca sarkán, Radnay Béla készítette. A szobrot 1947-ben ledöntötték. A régi Széchenyi Imre szobor talapzatát a város 2012-ben, az eredeti formájában visszaállíttatta. Szabolcs Péter szobrászművész pedig újra alkotta Széchenyi Imre mellszobrát. A bronzból készült szobor felállítása tisztelgés a település megálmodója, és alapítója előtt.

Holovits Huba, Balatonföldvár polgármestere (Fotó: Futó Zsófia)

Balatonföldvár polgármestere egy Széchenyi István-idézettel kezdte ünnepi beszédét a szoboravatáson.

„Egynek miden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen.”

Aztán elmondta, hogy Széchenyi István után nincs még egy magyar, aki annyit tett volna az ország gazdasági fellendüléséért, mint Gróf Széchényi Imre, aki egész életében arra törekedett, hogy a köz hasznára legyen.  Életcélját ő maga így fogalmazta meg: „Tökéletesülni és tökéletesíteni”.

A polgármester kiemelte: Széchenyi Imre volt az, aki testvérével, Viktorral 123 évvel ezelőtt a semmiből, az egykori Földvár pusztából építette meg, hozta létre a mára a Balaton déli partjának gyöngyszemévé vált Balatonföldvárt.

A felavatott Gróf Széchenyi Imre szobor (Fotó: Futó Zsófia)

„A csodálatos villasorok, az egyedülálló Kvassay sétány, a hatalmas rendezett parkok, a Balaton legnagyobb kikötője, a mintaszerűen kialakított közlekedési hálózat mind, mind az ő gondosságát és előrelátását dicséri” – tette hozzá.

Az ünnepségsorozat részekén megkoszorúzták Kvassay Jenő emlékművét is – Kvassay halálának 100. évfordulójára emlékezve.

Megáldották a hajókat a kikötőben Balatonföldváron

..és a hajókat, vitorláshajókat is a kikötőben.

(FotóK: Futó Zsófia)

Szombat este tűzijáték zárta a napot. Vasárnap is folytatódik az ünnepségsorozat. Délelőtt ünnepi szentmisére várták az embereket, délután pedig helyi művészeti csoportok bemutatóit nézhetik meg az érdeklődők – az orszagkep.hu beszámolója szerint.