Fokozott figyelemmel közlekedjenek a havas, csúszós utakon

A megváltozott útviszonyoknak megfelelő közlekedés fokozott figyelmet igényel a járművezetőktől. Közlekedésük során legyenek tekintettel a korlátozott látási viszonyokra, valamint a csúszós utakra, és a szokásosnál is jóval óvatosabban közlekedjenek – hívja fel az autóval közlekedők figyelmét az ORFK.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint 2018. december 15-én egész nap borult időre számíthatunk, országszerte havazással. A keleti határnál átmenetileg vegyes halmazállapotú csapadék is lehet szombat napközben.

A várható csapadékos időjárás miatt a rendőrség felhívja a gépkocsivezetők figyelmét arra, hogy közlekedésük során legyenek tekintettel a korlátozott látási viszonyokra, valamint a csúszós utakra, és a szokásosnál is jóval óvatosabban közlekedjenek! Járműveik sebességét mérsékeljék úgy, hogy biztonságosan tudjanak közlekedni, és autójuk megcsúszását még korrigálni tudják!

Vezetés közben célszerű a kormányt két kézzel fogni, a könnyebb manőverezés érdekében. A havas, jeges, nedves úton javasolt a nagyobb követési távolság tartása, amely a sebességtől függően akár a normál sebesség háromszorosa vagy ötszöröse is lehet, tekintve, hogy a tapadási tényező csökkenése miatt a féktávolság rendkívüli mértékben megnő. Ilyenkor érdemes a kialakult forgalom dinamizmusát követni és az előzést kerülni.

A gyalogosok észlelése esős, illetve havas időben nehezebb, ezért kérik, hogy a gyalogos-átkelőhelyeknél vezessenek lassabban, körültekintőbben!

És ne feledjék azt sem, hogy a szélvédők tisztán tartása és párátlanítása alapvető fontosságú a biztonságos közlekedés érdekében!

Ezzel kapcsolatos hasznos tanácsokat is megosztanak:

A szélvédők tisztán tartása és párátlanítása alapvető fontosságú a biztonságos közlekedés érdekében.

Tél van, ilyenkor a csapadékok változatos formában jelennek meg. Az eső, a hó, a köd és az egyéb csapadékok, továbbá – főleg a hajnali órákban és reggel – a szélvédőkre ráfagyó jég megnehezíti, vagy akár lehetetlené is teszi a megfelelő kilátást a gépjárműből.

Számos közlekedési baleset következik be azért, mert a gépjármű vezetője nem lát ki megfelelően a gépjárműből, hiszen ilyenkor a vezető nem, vagy csak későn észleli a veszélyhelyzetet, vagy éppen félreértelmezi az adott közlekedési szituációt. Ezért a szélvédők rendszeres tisztán tartása elengedhetetlenül fontos annak érdekében, hogy ne váljunk baleset okozójává, részesévé a közutakon.

Fontos tudni, hogy a közúti közlekedés résztvevői a biztonságos közlekedéshez szükséges információk túlnyomó többségét, mintegy 90% látás útján szerzik meg. A közlekedési környezet beláthatóságát, valamint az észlelhetőséget azonban számos tényező befolyásolja. Ezek sorában megemlíthetjük a haladási sebességet (minél gyorsabban haladunk, annál jobban szűkül a látómezőnk), az időjárási és napszaki viszonyok változásait, a világítási eszközök működőképességét, de ne hagyjuk ki a felsorolásból a szélvédők állapotát, azok tisztított és párátlanított voltát.

A baleseti és rendőri intézkedési tapasztalatok azt mutatják, hogy elindulás előtt sokan nem, vagy csak részben tisztítják meg a gépjármű szélvédőit, és általában megelégednek a felületes törléssel, vagy az ablaktörlő lapátok használatával. Pedig ez nem elég! A biztonságos közlekedéshez, a megfelelő kilátáshoz, a forgalmi helyzet valós felméréséhez arra van szükség, hogy a szélvédők teljes felülete (kívül-belül, elől-hátul, a jobb és baloldalon egyaránt) tiszta legyen, s ugyanez mondható el a visszapillantó tükrök vonatkozásában is.

A szélvédők hó- és jégtelenítése, az üvegfelületen lévő szennyeződések eltávolítása alapvető fontosságú, ugyanakkor ezzel a járműből való kilátás még nem teljes körű. Sokan megfeledkeznek ugyanis a szélvédők (különösen az első szélvédő) belső felületének rendszeres megtisztításáról. Amennyiben a tisztítást több hétig, esetleg hónapokig elhanyagoljuk, az üveg belső felületén finom por és egyéb szennyeződés rakódik le, mely az idő haladtával egyre vastagabb réteget képez. Jelentősen rosszabb a helyzet, ha a gépkocsiban utazók között dohányos is akad, ugyanis a dohányfüst fokozza a belső szennyeződésréteg kialakulását. Ez a szennyeződés normál nappali körülmények között nem mindig zavaró, ugyanakkor ha szemből erős fény érkezik – mely lehet akár hegyes szögben érkező napfény, vagy szemben közlekedő jármű fényszórójából érkező fény – nem csak korlátozhatja a gépkocsiból való kilátást, hanem szélsőséges esetben akár másodpercekre el is vakíthatja a vezetőt.

Az említett szennyeződésréteg mellett hasonlóan veszélyes, amennyiben a gépkocsi utastere a hűvös, vagy hideg időben – általában +5 C ̊ alatt – bepárásodik, és a járművel a szélvédőre lerakódott vízcseppek eltávolítása, párátlanítása nélkül indulunk útnak, kapcsolódunk be a forgalomba. A vízcseppek egyrészt megnehezítik a járműből való kilátását, másrészt megtörik az utastérbe érkező fényt, felerősítve annak vakító hatását.

A közúti balesetek, személyi sérülések és halálesetek megelőzése érdekében nagyon fontos, hogy valamennyi vezető tisztítsa meg gépjárműve ablakfelületeit, és végezze el a belső párátlanítást még a megindulás előtt!

A tökéletes párátlanítás érdekében:

– kapcsolja be a hátsó szélvédő fűtőszálait,

– a fűtéssel együtt használja a légkondicionáló berendezést (mely köztudottan szárító hatású),

– és csak akkor induljon el, ha valamennyi szélvédőn tökéletesen kilát!

Ne feledkezzenek meg a visszapillantó tükrök, valamint a gépkocsi fényjelző és világító berendezéseinek rendszeres tisztán tartásáról sem!

Az első szélvédők tisztasága a jármű menete közben kizárólag megfelelő állapotú ablaktörlő lapátokkal szavatolható. Fontos tudni, hogy a lapátok gumifelülete az idő előre haladtával elöregszik – főleg, ha a gépkocsi nem zárt garázsban parkol – és a megkeményedett, vagy töredezett gumi már nem képes feladatának elvégzésére. Ezért az ablaktörlő lapátok időnként cserére szorulnak.