Fogaskerékgyári üdülőtől diszkón át a luxusszállóig (nepszava.hu)

Palotaszerűen gyönyörűnek minősítette 1943 júniusában a sajtó a Fogaskerékgyár frissen átadott balatonszéplaki üdülőjét, külön dicsérve az épület higiéniai berendezéseit, és kiemelve, hogy „az új szociális intézmény száz személy nyaralását a Balaton mellett, egészséges levegőben, kitűnő víz mellett, hosszú időre biztosítja, s ezzel a vállalat vezetősége a tisztviselőknek, munkásoknak valóban nagy és elismerésre méltó szolgálatot tett”. Tekintve, hogy a gyár alkalmazotti létszáma ekkor valamivel fölötte volt az ötszáznak, Weisz Albin tulajdonos beruházása valóban nagyvonalúnak mondható.

Hogy hogyan került Weisz Balatonszéplakra, azt sejtjük: az autóalkatrészek és mindenféle fogaskerekek gyártása mellett a McCormick traktorgyárnak is dolgozó üzem vezetőjeként egészen biztosan ismerte a telepet parcellázó Szűcs Zsigmondot, aki amerikai mezőgazdasági gépgyárak termékeivel is kereskedett – írja a nepszava.hu az épületről készült összefoglalójában. 1938-ban megvette tehát a parcellázási terven még autóparkolóként szerepelő, hatalmas vízparti telket, melyen előbb ötvenfős víkendtelepet szándékozott létesíteni, végül – Kálmán Frigyes cégvezető ösztönzésére – hatalmas üdülőt építtetett. A pompás parkban álló, modern vonalú épületet kör alaprajzú rendezvényterem koronázta, halljában szökőkút segítette a hűsölést.

Weisz úriember lévén még az államosításkor térítés nélkül lemondott a komplexumról, hamarosan a SZOT kezébe került: itt pihenték ki a szervezett dolgozók a termelés fáradalmait. A rendszerváltás után viszont hirtelen fordulattal megadiszkó nyílt az épületben – a Palace majd negyedszázadon át várta a vendégeit. A mostani tervek szerint szállodaként kel új életre.