Fogadóépületet kap a Lóczy-barlang (balatonfured.hu)

A kiemelten védett, közkedvelt turisztikai célpontként is népszerű Lóczy-barlang bejáratánál új fogadóépület létesül. A jövő év tavasszal kezdődő beruházást a Balaton-felvidéki Nemzeti Park bonyolítja, a fejlesztéshez a város 6,9 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt – döntött a képviselő-testület a legutóbbi ülésén.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a város önkormányzata közösen fejleszti a nemzetközi hírű földrajztudósról elnevezett barlang területét és megközelíthetőségét. A kuriózumnak számító barlangban évente átlagosan 15 ezer látogató fordul meg, a fejlesztés révén sokkal kulturáltabb lesz a barlang közvetlen környezete – írja a balatonfured.hu.

A látogatók számára új fogadóépület létesül. A 200 négyzetméteres épületben, amely egy 50 négyzetméteres fedett teraszt is felölel, a kiszolgálóhelyiségek – pénztár és mellékhelyiségek – mellett egy a barlangot bemutató interaktív kiállítás kap helyet.

A 215 milliós projekt engedélyezési tervének költségeit is a város vállalta magára. A képviselők által most megszavazott közel hét milliós támogatás a Nemzeti Park kérése volt, annak érdekében, hogy a kivitelezéshez szükséges hiányzó fedezet egy részét biztosítsa a város.

A beruházásra 177 millió forint pályázati támogatást nyert a Nemzeti Park, a hiányzó 38 millió forintot a kért többlet támogatás illetve a füredi önkormányzat adta támogatás fedezi.

A munkálatok 2020. tavaszán kezdődnek, és egy év alatt be kell fejezni a teljes beruházást – olvasható a balatonfured.hu-n megjelent összefoglalóban.