Finiselnek a magyar tenger strandfelújításai (Világgazdaság)

Kétmilliárd forintos strandfelújítási program zajlik a Balaton partján. A színvonaljavítást célzó támogatásból a fürdőhelyek közül 55 részesült. Még nem tudni, hányan jelentkeztek idén a strandminősítő verseny felhívására, a május végi nevezési határidő után július elején hirdetnek majd eredményt.

A tó partján körülbelül száz szabadtéri, közforgalmú strand van, ezek színvonaláról a Balatoni Szövetségtől elnyerhető Kék Hullám Zászló árulkodik.

A tizennyolc éve életre hívott verseny minősítő rendszerén tavaly óta – a szállodákhoz hasonlóan – nem három, hanem öt csillag jelzi a legmagasabb színvonalat.

Tavaly a jelentkezők csaknem egyharmada, tíz strand kapta meg a legmagasabb pontszámot, az ötcsillagos zászlót, 23 létesítmény érdemelt négy és öt csillagot, egy pedig egy csillagot.

Az összes strandnak folyamatosan szüksége lenne fejlesztésre

– fejtette ki a Világgazdaság érdeklődésére Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke, Szigliget polgármestere. A kétmilliárd forintos támogatásból zömmel stégeket, játszótereket, parkokat, lépcsőket és járdákat, valamint kiszolgáló egységeket, például vizesblokkokat újítanak fel.

A cél a tóparti fürdőzés infrastruktúrájának korszerűsítése, színvonalának emelése.

A térségi fejlesztéseknek, szabályozásoknak köszönhetően évről évre egyre tisztább a Balaton vize. Nincs probléma a minőségével sem, sőt a horgásztársadalom szerint a tó már túlságosan is tiszta – tette hozzá Balassa Balázs. A szövetség elnöke szerint évről évre mind több strandüzemeltető veszi komolyan és javítja ki a minősítő verseny zsűrije által jelzett hiányosságokat. Ezzel a program egyre inkább eléri a célját.

Még kérdés, hogy az idén hány strand nyeri el a legtöbb csillagot, de az ismert, hogy körülbelül száz tóparti, közforgalmi, 70 százalékban fizetős strand nyitott ki az idén. A támogatást nyerő fürdőhelyek többségén az iskolaszünettel induló nyári szezonra zárul a felújítás.