Fesztiválok nélkül is teltházas volt Zamárdi, a szobakiadók jelentős része áttért a feketegazdaságba

Zamárdit az NDK-s időket idéző tömeg jellemezte ezen a nyáron az elmaradó nagyfesztiválok ellenére, az önkormányzatokat érintő bevételkiesések miatt viszont leállt az összes útfejlesztés – értékelte a nyarat a hirbalaton.hu-nak Csákovics Gyula polgármester, aki feleslegesnek ítélte a közterület-használati díj eltörlését, és aggasztónak, hogy a szobakiadók jelentős hányada áttért a fekete-gazdaságba a januártól kötelező online napi-jelentések miatt.

A polgármester kifejtette, a Balaton-régióban a járvány-helyzet miatt elmaradó programok legnagyobb vesztese Zamárdi volt, ahol olyan, napi tíz-húszezres tömegeket vonzó fesztiválokat nem tarthattak meg, mint a Balaton Sound, a Strand és B my Lake fesztivál. Ez leginkább az önkormányzatot érintette, amely – szemben a fesztiválok szervezőivel – nem kapott kompenzációt, támogatást emiatt – tette hozzá. Az is elmondható ugyanakkor, hogy a fesztiválok miatt nyaranta 6 héten át lezárt másfél kilométernyi szabad partszakasz idén szinte egész nyáron tömegekkel volt tele. Sokaknak nem hiányzott a fesztiválok törzsvendéginek számító, a város utcáin üvöltöző több ezer belga fiatal sem – jegyzete meg Csákovics Gyula.

– Az emberek számából és a keletkezett hulladék óriási tömegéből ítélve kijelenthető, hogy a fővárosból is könnyen megközelíthető Zamárdiban idén nőtt a vendégforgalom, nem is hallottam panaszkodó büfést, vendéglátóst! – mondta a polgármester, aki sérelmezte, hogy nem szedhettek közterület-használati díjat a Balatonnál a pünkösdkor nyitó, szeptemberben záró büfésektől, vendéglátósoktól.

Ez, mint mondta, minimum 100 millió forint bevétel-kiesét jelent, ami azért is „fáj” a településnek, mert az elmúlt években sok millió forintot költöttek a bérbe adandó közterek és a parkolók kiépítésére, burkolására. Nehezményezte azt is, hogy a június végéig ingyenessé tett parkolás miatt legalább 30 millió forint bevételtől esett el Zamárdi.

 

Több okból is elesnek idegenforgalmi adóbevételektől 

A polgármester úgy látja, ezeknél is nagyobb probléma, hogy a szobakiadók többsége visszaadta a vállalkozását miután januárban bevezették a kötelező napi online-jelentéseket, viszont ennek ellenére kiadta a szobáit. A település jelentős idegenforgalmi adóbevételtől (ifa) elesik emiatt is, és amiatt is, mert akik megmaradtak a fehérgazdaságban, azoknak is csak egy része jelentette a vendégforgalmát az önkormányzat felé, mivel ez idén egy önkéntes kötelezettség, szankciók nélkül. (Idén az állam átvállalta az ifa megfizetését a turisták helyett, amit jövőre kíván kompenzálni az önkormányzatoknak a regisztrált forgalom alapján.)

Csákovics Gyula hangsúlyozta, ezekre a bevételekre azért van szükség, mert a Balaton-parti településeken a helyi lakosság többszörösét kiszolgáló infrastruktúrát, szolgáltatásokat kell üzemeltetni a nyaralóközösség és a turizmus elvárásainak is megfelelően.

Összegzése szerint a másfél milliárd forintos költségvetésű Zamárdi büdzséjéből az elmaradó bevételek miatt összesen 549 millió forint hiányzik. Ezt a remények szerint likviditási gondok nélkül tudnak kezelni azzal, hogy leállítottak minden beruházást, köztük az össze útfejlesztést, és nem kapnak sem jutalmat, sem cafetériát a település hivatalában és intézményeiben dolgozók. Két fontos, korábban megkezdett, 100 százalékos támogatást nyert, de az építőipari árak emelkedése miatt mégis önerőt igénylő beruházásról nem mondott le a település; az őstermelői piacról, valamint a kiállító és bemutató térről, amelyek még idén elkészülnek.