Fesztivál levendulával (Tihanyi Visszhang)

Negyvenezer levendulatővel, újdonságokkal, parcellázott levendula ültetvénnyel várják az idei Levendula Fesztivál látogatóit. A slágerprogram, a SzeddMagad akció, június 19-én, hétfőn kezdődik. Idén is több tízezer vendéget várnak a félszigetre, egy hétig minden a levenduláról szól majd Tihanyban.

Évről évre gondot okoz az igények kielégítése a Tihanyi Levendulafesztivál idején. A szervezők idén napi parcellázással igyekeznek kijelölni a levendula ültetvényen azt a területet, amelyet aznap le lehet aratni. Remélhetőleg így elegendő lesz a levendula, de mindig izgalmas ez, hiszen hajszálpontosan nem lehet kiszámítani a virágzás idejét. Egy biztos, a fesztivál hétvégéjére muszáj, hogy maradjon levendulavirág – nyilatkozta a helyi újságnak Vers József, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park tájegységvezetője.

Újdonság, hogy idén kétféle méretű aratózacskót lehet majd vásárolni, ezzel is igyekszik a Nemzeti Park szabályozni a levendula aratását. A fesztivál egy újabb látványossággal is bővül, a Levendula Háznál egy ipari lepárlót helyeznek el, amely minden nap működik majd, így bárki megnézheti, hogyan nyerik ki a levendulából az olajat. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park felkészült az idei fesztiválra. A növénynek nem igazán kedvező hideg tél ellenére a levendulamező jó állapotban van. A kilencvenes évek végén telepített ültetvény mellett azonban tavaly ősszel újabb három hektárt telepítettek be levendulával az Aranyház alatti területen, erről illetve az egy évvel ezelőtt ültetett 15 ezer tőről még nem lehet ugyan aratni, de a jövőre nézve biztató az utánpótlás.

Az Őslevendulást idén is zárva marad a turisták előtt, de tervezik frissíteni a területet, az ott termett növényekből olaj készül majd.

Egyre nagyobb az igény a levendula kínálta látványra. Az aratás mellett nagyon sokan azért jönnek ide, hogy itt legyen az esküvői fotózásuk vagy éppen a divatképeket itt készítsék el, és persze rendkívül sok családi kép is születik a levendulák között. Ismerjük már ezeket az igényeket, igyekszünk kezelni ezt. Egyértelmű, a fesztivál egy jelentős turisztikai attrakció lett, nekünk, mint nemzeti parknak pedig ki kell használnunk ezt a nagy érdeklődést arra, ami végülis az eredeti célunk, megmutatni a természet értékeit és példát mutatni a megóvására – fogalmazott Vers József.

A Szedd Magad akció június 19-től június 25-ig, minden nap 10.00 órától 20.00 óráig tart. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság dolgozói várják a tihanyi bekötőút mellett fekvő levendula ültetvényen az érdeklődőket. Ezúttal is csak az szedhet levendulát, aki a helyszínen megveszi a nemzeti park sorszámozott arató zacskóját. A területen ingyenes és szabályozott lesz a parkolás, de a levendula szedését a nemzeti park természetvédelmi őrei irányítják majd, az ültetvény meghatározott részeit nyitják csak meg a látogatók előtt, mindaddig, míg az adott területen teljesen le nem aratták a virágokat.

Tihanyban az úgynevezett orvosi levendula vagy más néven francia levendula található. Ez ugyan kisebbre nő, mint az angol levendula, de az illata sokkal kifinomultabb és jobb minőségű olajat is ad.