Felújítják a strandot Tihanyban (Tihanyi Visszhang)

További három évvel meghosszabbította az önkormányzat a hajóállomási strand üzemeltetőjével a bérleti szerződést. Jelentős felújítási és karbantartási munkálatok kezdődnek, a cél az, hogy a szezonkezdésre teljesen készen álljon a strand.

A győri székhelyű M-Metal Service Kft.-vel kötött eredeti szerződés múlt év decemberében lejárt, az önkormányzat mégsem írt ki újabb pályázatot, mert időközben kiderült: a strandi épület vízszigetelése elengedhetetlen ahhoz, hogy idén ki tudjon nyitni a strand. A lapos tető rossz szigetelése miatt az épület több helyen beázik, a női mosdóban a mennyezet egy része leszakadt, a beázások az elektromos hálózat biztonságos működtetését is érintik.

Az volt az ésszerű, hogy a beruházásra már komplett árajánlattal rendelkező, eddigi bérlővel hosszabbítsuk meg a szerződést, hiszen ellenkező esetben az új pályázattal valamint a munkálatok elvégzésére kiírt közbeszerzési eljárás lebonyolításával, annyi időt vesztettünk volna, hogy veszélyben lenne a strand nyári üzemeltetése. A képviselő-testület úgy döntött, hogy a gyorsaság érdekében új feltételekkel, de meghosszabbítja a lejáró szerződést– válaszolta la Tihanyi Visszhang kérdésére Tósoki Imre polgármester.

A megállapodás szerint a szükséges karbantartási munkákat, az épület szigetelését, a strandi terület fásítását a cég végzi el, a költségek harminc százalékát magára vállalva, míg a fennmaradó részt az önkormányzat finanszírozza. A beruházáshoz műszaki ellenőrt biztosít az önkormányzat, akinek a költségeit szintén a cég állja.

A strand éves bérleti díja az eddigi 7,5 millió forint helyett 8,5 millió forint, amely minden évben az inflációval növekszik majd. A strandot üzemeltető cég vállalta, hogy júniusra elkészül minden munkálat-tal. Információnk szerint a belépőjegyek 200 forinttal drágulnak majd, a tihanyi lakosok viszont továbbra is ingyen látogathatják a strandot.

A strand elhanyagolt állapotú épülete hosszú évek óta fejtörést okoz az önkormányzatnak, hosszútávon az a cél, hogy a strand területét és a hozzá tartozó komp-lett épületegyüttest felújítsák, ehhez azonban meg kell várni, hogy erre a célra az Európai Unió pályázati lehetőséget biztosítson, hiszen önerőből ekkora beruházást nem tudna finanszírozni a település.