Somogy népessége csak a bevándorlók miatt gyarapodott (penzcentrum.hu/MTI)

Idén, január 1-jén az ország népességének lélekszáma az előzetes adatok alapján 9 millió 730 ezer fő volt, 39,6 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban – írja a penzcentrum.hu a Központi Statisztikai Hivatal a Népmozgalom, 2020 című kiadványára hivatkozva. Az adatok szerint a Balaton körül Somogyban és Zalában is többen haltak meg, mint születtek, viszont Somogy népessége mégis nőtt a belföldi bevándorlásnak köszönhetően. Az ország tavalyi népességfogyása 20 százalékkal haladta meg az előző, járvány előtti évét.

 

A természetes fogyás mértéke eltérő volt az ország különböző területein. Az 5 ezrelékes országos átlagnál jelentősen nagyobb – 7,3 és 10,2 ezrelék közötti – volt a népességcsökkenés Békés, Zala, Nógrád és Somogy megyében, az átlagosnál alacsonyabb születési és a magasabb halálozási ráták következtében. A demográfiai jelenségek további aspektusait a penzcentrum.hu elemzi.

Az MTI-nek a friss KSH jelentést feldolgozó híradása szerint Tavaly az országnak három nagyobb területe volt, ahol a természetes fogyás ellenére a belföldi és a nemzetközi vándorlás együttes hatása miatt a lélekszám ténylegesen gyarapodott. Győr-Moson-Sopron megye mintegy 10,7 ezrelékes lakosságszám-növekedéséhez az átlagosnál magasabb belföldi és nemzetközi vándorlás egyaránt hozzájárult. Pest megye népessége csaknem 9,7 ezrelékkel növekedett, ebben főleg a belföldi vándorlás játszott meghatározó szerepet.

Kisebb mértékben, 1,7 ezrelékkel gyarapodott Somogy megye népessége, ami ugyancsak a belföldi vándorlás többletének köszönhető. A legnagyobb mértékű, 15,0 ezrelékes lakosságcsökkenés 2020-ban Budapestet érintette. A fővárosban a természetes fogyás mellett a belföldi és a nemzetközi vándorlás negatív egyenlege is mérsékelte a népesség számát.

 

Több a hazatérő, mint a külföldre vándorló magyar

A KSH szerint 2019-hez hasonlóan 2020-ban is pozitív egyenleget mutat a magyar állampolgárok vándorlása. 2020-ban 19 300 magyar állampolgár távozott külföldre, ami több mint 2000-rel kevesebb a korábbi évinél, és ezzel egy időben 23 100, korábban kivándorolt, Magyarországon született magyar állampolgár költözött vissza. Ők elsősorban Ausztriából (34 százalék), Németországból (24 százalék), illetve az Egyesült Királyságból (21 százalék) tértek haza.

2020-ban a születések száma kismértékben, a halálozásoké jelentősen emelkedett – 92 233 gyermek született, és 140 900-an hunytak el – ez elgyorsította a természetes fogyás (48 667) ütemét, ami 20 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A népesség elöregedési folyamata továbbra is tart: idén január 1-jén száz gyermekkorúra csaknem 140 időskorú lakos jutott, szemben az előző évi 137-tel.