Feltárultak a régi balatonalmádi villák titkai (veol.hu)

Ingyenes villaséták indulnak júliusban és augusztusban péntekenként 18 órakor a Honismereti és Város­szépítő Kör, valamint a Tourinform-iroda összefogásával Balatonalmádiban. A villaséták a Tourinform-iroda elől indulnak és egy-egy érdekesebb történetű épület vagy az épület érdekes tulajdonosa nyomán haladnak körbe a városban.

Balatonalmádiban az 1880-as évektől először a veszprémi polgárság kezdett építkezni. Először a régi vincellér- vagy présházakból alakítottak nyaralókat, később újakat építettek. A Pannónia Kulturális Központ épületétől indulva gyorsan elérhető Györgyi Dénes nyaralója, amely ma az MTA üdülője. Györgyi Dénes korának jelentős építésze volt, öröksége az ország számos pontján fellelhető – mondta el a veol.hu-nak Illána Erzsébet, a Hon­ismereti és Városszépítő Kör tagja. Kifejtette:  Kós Károllyal együtt tervezte a Városmajor utcai iskolát, vagy önálló munkája a Hangya Szövetkezet irodaháza 1920-ból. Több iskolát, középületet tervezett vidéki városokba, legjelentősebb a Debreceni Déri Múzeum copf stílusú épülete. Tervei alapján épült fel több világkiállítás magyar nemzeti pavilonja, 1929-ban Barcelonában, 1935-ben Brüsszelben, 1937-ben Párizsban. Utolsó munkája volt a Balatonalmádi számára 1948-ban tervezett általános iskola. Almádiban őrzik az emlékét, utcát is neveztek el róla, az általa tervezett és nevét viselő iskolában pedig egy kis kiállítással is tisztelegnek előtte. Györgyi Dénes egyetlen fiát 1945-ben lelőtték, így örökös nélkül halt meg. Feleségével és fiával együtt a Szent Imre-templom sírkertjében nyugszik – sorolta a szakértő.

A villaséta útvonala számos szép régi épület mellett visz. A Keszler-villa tisztán vöröskő épülete minden sétáló fantá­ziá­ját megragadja. Hogy ki volt Keszler, azt már homály fedi, de rajta kívül is számos villanévadó emlékét őrzik az épületek. A hotel kertjében áll a Juliska-nyaraló, de van Gézike-nyaraló is –  az ifjú Géza Pethes Viktor veszprémi fűszerkereskedő gyermeke volt.

Illiána Erzsébet beszélt arról is, hogy régen az Óvári Ferenc utca volt a főutca, de akkor még keskeny utcák voltak. A mai 71-es akkor még gyalogút volt, csak 1930-ban alakították ki. Akkoriban ritkán építkeztek, csak az Óvári Ferenc utca mellett álltak sűrűbben az épületek. Egész fent, a domboldalon áll a „Kisjancsi” villája. Bár a villát eredetileg Szalay Mihály veszprémi kanonok építtette, mindenki csak Kisjancsi villájaként ismeri. Orsolya János alacsony termete miatt kapta a „kis” jelzőt, korának egyik legnépszerűbb cigány muzsikusa volt, bejárta Európát, egy angol grófnőt vett feleségül.