Felpörgött a balatoni ingatlanpiac – nem ritka a hétszámjegyű négyzetméterár (Összefoglaló)

Rendkívül nagy az érdeklődés a Balaton parti ingatlanok iránt, a home office miatt sokan le is költöznek. A zsebkendőnyi telekre is van kereslet, de egyre többen csak egy apartmanra vágynak, két lépésre a víztől. Az újépítési nyaralók mellett az alacsonyabb árú ingatlanok iránt is nőtt a kereslet a magyar tenger környékén. A legnagyobb emelkedés Balatonkenesén volt, de a dobogó első helyén Tihany és Zamárdi áll, ahol a téglalakások átlagos négyzetméterára átlépte az egymillió forintot. 

Az ingatlan.com elemzéséből kiderül, hogy a Balatonnál a legtöbb lakást, házat, nyaralót Siófokon kínálták eladásra, összesen több mint 2 ezer ingatlanból válogathattak az érdeklődők március közepén. A második Keszthely 469 gazdára váró lakóingatlannal, majd Balatonfüred következik 451 darabos kínálattal. Az első ötben van még Zamárdi és Balatonalmádi 376 és 243 ingatlannal – írja a novekedes.hu.

A balatoni árakból látszik, hogy az északi és a déli part között vannak eltérések, emellett sok esetben a fővároshoz mért távolság is befolyásolja az árat, a Budapesthez közelebb eső települések ugyanis jellemzően drágábbak.

Az északi parton lévő települések esetében az átlagos négyzetméterár 675 ezer forintot tett ki.

A legmagasabb ár Alsóörshöz köthető, ahol 946 ezer forint volt ez az érték, az egyik legalacsonyabb, 400 ezer forint alatti négyzetméterár pedig Ábrahámhegyet jellemezte. A Balaton déli partján, vagyis a Somogy megyei tóparti településeken az átlagos négyzetméterár 635 ezer forintra rúgott. A toplistát Zamárdi és Szántód vezeti több mint 1 milliós átlagos négyzetméterárral, a legolcsóbbak közé tartozik Balatonmáriafürdő, ahol négyzetméterenként 357 ezer forintot kérnek az eladók.

Évekig csak a gaz verte fel Siófok-Sóstón az egykori kemping területét, mígnem mostanra megjelentek a munkagépek, kiparcellázták a területet, új utakat aszfaltoztak le. Hamarosan házak is elkezdtek épülni, sőt, többlakásos épületek is, amelyek egyikében már eladásra kínálják a félkész apartmanokat – tudósít a Népszava.

A folyamat az egész Balaton parton megfigyelhető: ahol a beruházók találnak egy üres telket, inkább egy 4-6 lakásos – vagy ha van rá lehetőség, még nagyobb – társasházat építenek fel, nem pedig egy családi házat. Ezen egyrészt nagyobb a haszon, másrészt a nyaralóra vágyók hozzáállása is változik. Egyre többen vannak, akik nem akarnak a fűnyírással vesződni, inkább egy apartmant szeretnének terasszal, két lépésre a Balatontól – magyarázza Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.  Így, míg régen a Balatonnál jellemzően a kert volt az érték, és ennek megfelelően épültek ott a leginkább csak alvásra alkalmas nyaralók, ma már inkább a telken épült ingatlan az igazán fontos.

A Balaton-parti településeken néhol már duplázódó ingatlanárak megugrása is részben a kínálatban egyre erőteljesebben megjelenő újépítésű apartmanokra vezethető vissza, hiszen ezek drágábbak, mint a 60-as, 70-es években épült nyaralók.

Mint Balogh László fogalmazott: formabontóan élénk a forgalom most a Balatonnál. A nyaralóvásárlások szezonja igazából tavasz végén, nyár elején kezdődik, most viszont már március 22-ig több (1296) balatoni nyaraló hirdetése került le az ingatlan.com oldaláról – azaz feltehetőleg eladták -, mint tavaly egész márciusban (993).

Parragh Sándor az úgynevezett Molnár Csilla-házat árulja Fonyód-ligeten: itt lakott az egykori szépségkirálynő. A jelenleg panzióként működő ingatlan ára 89 millió forint. Az eladó az ATV-nek azt mondta, eddig nem sok komoly vevő akadt.

Az ingatlankereskedő szerint, 2015-ben még átlagosan 195-210 ezer forintba került a régióbeli ingatlanok négyzetmétere. Mára 500-600 ezer forintra nőtt. Rádaásul – mint arra Pintér Tamás, a Lido Home régióigazgatója rámutatott – már a Balatontól 5-10 km-re lévő településekre is hatással van a kereslek növekedése. „Az eddig kevésbé eladható ingatlanok is gazdára találnak” – mondta.

Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke – egyben Balatonfenyves polgármestere – azt állítja: van olyan település, ahol a vízparti ingatlanok négyzetméter ára már hétszámjegyű.

„Az egymillió forint az alap és attól csak több lehet. Ez azért elég komoly emelkedést jelent”

– fogalmazott.