Félmilliárdos fejlesztés – megújuló strandok (fonyod.hu)

Fonyódon öt strand, a Huszka utcai, a Báthori utcai, a Bélatelepi, a Városi és az Árpád parti strand újul meg a közel félmillárdos forrásnak köszönhetően. Az ötből egyedül az Árpád parti strand az, ahol szemmel láthatóan komoly munkálatok folynak a strand nagyrészén, hiszen itt készül a legnagyobb fejlesztés is. 

Fotó: fonyod.hu

Az elmúlt időszakban mindennapos témát szolgáltattak a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által támogatott szabadstrand fejlesztések, azon belül is a beruházás időzítése és az elvégzett munkálatok ütemezése. Mintegy hárommilliárd forint keretösszeget biztosított az MTÜ országosan a szabadstrandok fejlesztésére, ebből sikerült közel 500 millió forintot Fonyódra hozni – írja a fonyod.hu.

A portál idézi Hidvégi József polgármestert, aki úgy fogalmazott: “Azt kell tudni, hogy ezt a forrást vagy most elköltjük, vagy ha ezt nem vállaljuk, akkor nem is kapta volna meg a város a támogatást.”

Az öt strandon felül van még hat olyan strand és fürdőhely, amelyeket bárki zavartalanul használhat. Ilyen a Panoráma strand, illetve a Strand utcai, a Tópart utcai, a Fürdő utcai, a Jácint utcai és a Virág utcai fürdőhely, utóbbi öt ingyenes. Ezeken kívül a Kutyás fürdetőhely melletti füves területet is említik hetedik fürdőhelyként.

A portál kiemeli: az Árpád parton a legnagyobb kihívást az 1,2 km hosszú futópálya kialakítása jelenti, hiszen az előnytelen, csapadékos májusi (és júniusi) időjárás miatt a kivitelező nem mindig tudott dolgozni.Ez a futópálya a sportolni vágyóknak nagy öröm lesz, de továbbra is várhatóan a kora reggeli és az esti órákban fogják használni, napközben pedig egy sokkal komfortosabb, gumiborítású sétány áll majd a sétáló és fürdőző vendégek rendelkezésére. A burkolat előnye a korábbi állapotokhoz képest, hogy ezen nem áll majd meg a víz, nem lesz csúszós, balesetveszélyes.

A strandokon összesen öt vizesblokkot újítanak fel, ezek mellé baba – mama szobák kerülnek kialakításra. A vizesblokkokban komoly előrelépés lesz a családbarát koncepció részeként, hogy gyerekmosdók is lesznek benne. A strandokon játszóterek újulnak meg, illetve nagyobbak és korszerűbbek épülnek. Ezen kívül új padok és szemeteskukák kerülnek ezekre a területekre. A Városi strandon egy közel 300 négyzetméteres épület kerül felújításra, amely rossz idő esetén és nagy melegben is lehetőséget biztosít a gyerekeknek játszani, beltéri játszótér kialakításával. A Bélatelepi strand sportpályái környezetének rendezése is megtörténik.

Az Árpád parton közel 600 méter hosszan partvédőmű is épül, de ez nem a pályázat részeként, hanem önerőből valósítja meg a város, hogy megóvja a megújult strandot a víztől. Korábban a strand másik felén pályázati forrásból már épült ilyen partvédőmű – tudósít a fonyod.hu.