Fellobbant a helikoni láng (tvkeszthely.hu)

Fellobbant a helikoni láng Keszthelyen! Április 21-23. között rendezik meg az immár több mint 200 éves dunántúli középiskolás kulturális versenyt. Hat helyszínen, 20 művészeti kategóriában 2100 diák méri össze tudását.

 

A dunántúli középiskolások kulturális versenye hagyományosan a Festetics-kastély parkjában kezdődött . A résztvevőket Pálinkás Róbert a Helikon Kastélymúzeum igazgatója köszöntötte. Az Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek Alapítvány elnöke beszélt a kétévente megrendezésre kerülő verseny népszerűségéről, a helikoni életérzésről.

„Nagyon örülünk,hogy újból megrendezhetjük a Helikoni Ünnepségeket,hiszen az elmúlt négy évben nem sikerült  a világjárvány miatt. De most nagy örömmel látom, hogy a Fő tér benépesült, a helikoni zászlók látszódnak, érkeznek a diákok és nagy várakozással vagyunk a Helikoni Ünnepségekkel kapcsolatban. Látjuk  a lelkes fiatalokat, várjuk a gyönyörű produkciókat”

– mondta Siszler Katalin.

A művészet ünnepét 1817-ben elindító gróf Festetics György szobra előtt koszorúzással tisztelgett a város és a leszármazott Dr. Festetics György is.

A fúvósok vezetésével a kastély parkjából a Sétáló utcán át vonultak a résztvevők a Vajda János Gimnázium előtt található Festetics szoborhoz, ahol  főhajtással és koszorúzással tisztelegtek a mecénás előtt. A Fő térről a  tömeg a Helikon- emlékműhöz ment, ahol felcsendült Dukai Takács Judit legismertebb helikoni verse.

Manninger Jenő országgyűlési képviselő a hagyományok ápolásáról, a kultúra , a kulturális  rendezvények meghatározó szerepéről beszélt. A város polgármestere, Nagy Bálint köszöntőjében kiemelte, hogy a városnak mindenkor feladata, az elődök által létrehozott értékek megőrzése, továbbadása.

„Újra azt látjuk, hogy megtelt a város a fiatalokkal,az ország különböző középiskoláiból ideérkező fiatalokkal és nem titkolt célunk és szándékunk, hogy Keszthelynek azt a kulturális szerepet, amit annak idején gróf. Festetics György nem csak megálmodott,hanem meg is valósított,azt az örökséget tudjuk tovább folytatni. S emellett nemcsak továbbvinni és folytatni, hanem gazdagítani és gyarapítani is ezt az örökséget”

– mondta el Nagy Bálint.

Dr. Festetics György fejezte ki köszönetét a városnak, a diákoknak és a tanároknak és mindazoknak akik továbbviszik ősei hagyatékát. „Nagyszerű, hogy sikerült ezt megint ezt létrehozni – nem létrehozni, mert mindig volt-. De ha van egy szünet a pandémia miatt, a kérdés, a gyerekeket, a diákokat persze megint motiválni kell. Úgy néz ki, hogy ez full hause, tele ház volt. És húsz kategóriában megint működnek.S még mindig egész Európában vagy az egész világon egy egyedüli dolog.”

Az emlékműnél fellobbant a helikoni láng, koszorúzott a Nők a Balatonért Egyesület és elültették a helikoni emlékfát  a parkban. Ezzel kezdetét vette 20 művészeti kategóriában 2150 diák versenye – tudósít a Keszthelyi Televízió.