Felkészültek a nyári szezonra a vízi rendőrök (magyarnemzet.hu)

A balatoni rendőrök a korlátozások feloldásával erős szezonra számítanak. Bár a pünkösdi hétvége időjárása nem kedvez a vizek szerelmeseinek, a vízirendészek összes kishajója, motorcsónakja munkába állt- írja a Magyar Nemzet online kiadása. A Balatonnál már minden rendőrőrsnek van legalább egy motorcsónakja, így sokkal gyorsabban, több helyről indulhatnak a bajba jutott emberekért. 

 

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a nyári szezonra a rendőrség flottája megújulva, felkészülve vár a bevetésekre. Csak a Balatonon, a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzeti intézkedések ellenére, már az év első négy hónapjában összesen kilenc esetben kellett bajba jutott embereket, horgászokat menteniük a rendőröknek. Május első hétvégéjén három embert mentettek ki a tóról, egy hete pedig az erős szélben egy elsodort csónakban rekedt párost vontattak haza a badacsonyi kikötőbe. A balatoni rendőrök a korlátozások feloldásával erős szezonra számítanak, az amatőr hajósok mellett a sportesemények is látogathatóvá válnak, így lesznek vitorlázó- és szörfversenyek is, a megfelelő védelmi intézkedések mellett a Balaton-átúszás sem marad el idén.

Horváth László rendőr ezredes, a Balatoni Vízi Rendészeti Rendőrkapitányság vezetője szerint a tavalyi idényhez hasonlóan rengeteg belföldi turistára számítanak. Tavaly pont a nyári főszezonra oldották fel a pandémia miatt elrendelt korlátozásokat, így a rendőrök

2020-ban szembesültek minden idők legmagasabb mentési számával: 234 esetben 504 embert hoztak ki a vízről.     A rendőrség statisztikái alapján ilyen magas mentési szám még az 1934-es balatoni viharjelző rendszer bevezetése előtt sem volt. A viharjelző rendszer partról jól látható jelzéseit a balatoni hajózók komolyan veszik, de van, amikor olyan gyorsan zúdul rá egy vihar a tóra, hogy nem minden vitorlás tud partra menni a nagy szélben. Viharjelzés esetén az összes járőrhajó készültségben áll, hogy szükség esetén, ha kell több irányból, több helyről induljanak el a bajba jutott emberért. Az idén arra számítanak, hogy a divatos SUP-deszkákkal még többen mennek vízre, a széltől felkorbácsolt vízen ezekkel az eszközökkel nehéz partra jutni, már a napokban is ki kellett menteni egy kimerült deszkást.

A teljes cikk itt olvasható.