Feljelentést tett a tapolcai képviselő a lemaradt időbélyegző miatt (veol.hu)

Közokirat-hamisítás alapos gyanúja miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen a Veszprém Vármegyei Főügyészségen Takács Gábor tapolcai önkormányzati képviselő, miután a törvényességi felhívás, valamint a képviselő-testületnek címzett levél helyett egy hitelesítetlen, időbélyegző nélküli dokumentum került eléjük a legutóbbi ülésen.

A lapnak Takács Gábor elmondta, s az ülésen szóban is jelezte, hiába kérték korábban Tapolca jegyzőjét, Iker Viktóriát, hogy amennyiben törvényességi felhívás érkezik a képviselő-testület számára, azt azonnal, és maradéktalanul továbbítsa a testület felé, ez a leutóbbi ülésen sem történt meg. Ráadásul Takács Gábor szerint, közokirat hamisítás történt azzal, hogy nem az eredeti dokumentumot csatolta a jegyző kiküldött anyagok közé. Úgy vélte, azzal, hogy az elektronikus közokiratról eltávolították az elektronikus aláírást és az időbélyegzőt, megfosztották azt közokirat jellegétől.

Annak ellenére, hogy a közokirat címzettje a képviselő-testület, éppen a címzett kapta aláírás és időbélyegző nélkül a törvényességi felhívást, ezt egy másik képviselő, Décsey Sándor is jelezte hozzászólásában a szóban forgó ülésen. Bár Dobó Zoltán polgármester szerint − mint az ülésen megjegyezte − ez egy sima kötekedés a képviselők részéről, Takács Gábor szerint a polgári perrendtartásról szóló törvény alapján nem feltétlenül az. Mivel a törvény előírja azt, hogy elektronikus közokirat kiállításához az is szükséges, hogy a közokirat kiállítására jogosult az elektronikus okiraton fokozott biztonságú elektronikus aláírást vagy bélyegzőt, és amennyiben jogszabály így rendelkezik időbélyegzőt helyezzen el.