Felélesztik a hajós iparágat Balatonfűzfőn (Vitorlázz Itthon)

Hazai, nagy nevű hajóépítőmesterektől is tanulhatnak majd a diákok a Veszprém Szakképzési Centrum Öveges József Technikum és Kollégiumban a 2021/2022. tanévtől induló Kishajó építő és karbantartó hároméves szakmai képzésen. A szemináriumok során a tanulók elsajátítják a hagyományos és modern technológiával készülő fahajók és csónakok, valamint műanyag hajók, csónakok építési ismereteit, emellett hazai műhelyekben vesznek részt gyakorlaton. A most induló szakmai képzés nem titkolt célja, hogy a hajózáshoz kapcsolódó iparágat segítse, mindezt az iparági szereplők bevonásával, és az ő igényeikhez igazodva. A távlati célok között a felnőttképzés elindítása is szerepel. Székely Nándor szakmai igazgató-helyettessel a Vitorlázz Itthon készített interjút. 

Az igény tulajdonképpen a kormányzati törekvésekkel teljesen összhangban jött – mindannyian tudjuk, hogy most a szakképzés átalakítása folyik, az Ipar 4:0-s tervek alapján. Ott az egyik fő igény az lenne, hogy a gazdasági szereplők, a vállalkozások igényeit kellene a szakképző iskoláknak kiszolgálni. Ebben az esetben pontosan ez történt. A térségünkben található hajóépítő cégek, kisvállalkozások, egyéni vállalkozások keresték meg a Veszprémi Szakképzési Centrumot azzal, hogy a hiány náluk is tapasztalható.

-fogalmazott a Vitorlázz Itthonnak Székely Nándor. A Veszprém Szakképzési Centrum Öveges József Technikum és Kollégium igazgatóhelyettese kifejtette: indulásként mindenképpen a hároméves szakképzéssel szeretnének kezdeni – ez persze nem azt jelenti, hogy nem fejlődhet a továbbiakban. A képzés úgy épül fel, hogy első évben, azaz a 9. évfolyamon ágazati alapképzésben vesznek részt a tanulók. Itt megtanulják azokat a műszaki alapokat, melyeknek segítségével már a konkrét szakmai tudás megszerezhető. Az első évben mechanikai ismeretekkel, anyagismerettel, gépészettel, villamos ismeretekkel, megmunkálási ismeretekkel fognak foglalkozni, itt az iskolában. Ezután tesznek egy ágazati alapvizsgát az év végén és a tizedik évfolyamtól a képzés duális formában menne tovább, ami azt jelenti, hogy magát a szakmát és annak az alapjait a térségbeli vállalkozásoknál tudják elsajátítani.

A második lépcsője ennek a folyamatnak az lesz, hogy szeretnék a felnőttek oktatását is elkezdeni. Erre is van igény, hiszen több vállalkozás is jelezte, hogy vannak olyan kollégák, akik az élet más területéről jöttek, ezzel foglalkoznak ugyan, nincsen szakmai végzettségük. Az is fontos cél lenne, hogy ezeket a szakembereket végzettséghez juttassuk – fogalmazott.  Ha ez a második lépcső is sikeres lesz, akkor mindenképpen szeretnék technikusi szintre emelni a képzést, ami azt jelenti, hogy hajózási technikust képeznének.

A teljes interjú a www.vitorlazzitthon.hu oldalon érhető el.