Fekete István emlékét őrzi évtizedek óta (sonline.hu)

A Megyenap alkalmából Somogy Polgáraiért díjjal ismerték el Bodó Imre nyugdíjas agrármérnök, helytörténész tevékenységét. Bár a koronavírus-járvány miatt átmenetileg bezárt a göllei emlékház és a dombóvári Fekete István Múzeum is, a 67 éves kutató töretlen szorgalommal dolgozik, s már a Vadászati Világkiállításra készül – írja a sonline.hu.


– Meglepődtem, s nagyon örültem a díjnak – mondta Bodó Imre, aki évtizedek óta ápolja Fekete István emlékét és kutatja Gölle történetét. – Ádándtól Zselickislakig, Balatonfenyves-Imremajortól Balatonkilitiig sok helyen tartottam előadást, legutóbb tavaly szeptemberben a kaposvári Takáts Gyula Emlékházban jártam. Bár a járvány miatt nem lehet rendezvényt szervezni, remélem, mihamarabb folytathatom majd az előadásokat. Igyekszem széles körben megmutatni a szellemi örökséget, amit Fekete István ránk hagyott.

Akárcsak a neves író, Bodó Imre is Göllében született. Már tízévesen tudta, hogy kik voltak az alkotó gyermekkori barátai, feljegyzéseket készített, beszélt velük. Kiskamaszként régész-történész pályáról álmodott, ám szülei mezőgazdasági területre irányították. Keszthelyen mezőgazdasági technikumot végzett, 1976-ban fejezte be a főiskolát, s levelező tagozaton 1983-ban szerezte meg az egyetemi diplomát. Azt mondta: a helytörténet, a honismeret mindig a szíve csücske volt. Munka mellett folytatta a kutatásokat, 18 évig levelezett Fekete István özvegyével, eközben írt és emlékkönyvet is szerkesztett. Kezdeményezésére 1987-ben nyílt meg a göllei Fekete István Emlékház, s elégedetten nyugtázta: a közösség és a település akkori vezetői is támogatták az elképzelést.

A teljes cikk Bodó Imre munkásságáról itt olvasható.