Fejik az anyahalakat, bővül a balatoni csukaállomány (sonline.hu)

A Balatonban kevés a táplálék a kicsiknek, ezért mesterségesen is szaporítják a csukát. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. a napokban kezdte meg az egyik legkedveltebb hal szaporítását.

Ősszel megkezdődött az anyahalak kiválogatása, egy héttel ezelőtt pedig szelektálták melyik az ikrás vagy a tejes.

– A buzsáki ciframalmi tónál lettek elhelyezve a csukák. Itt kezdődött meg negyven anyahaltól az ikra lefejése – mondta el Fodor Ferenc a sonline.hu-nak. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. haltermelési igazgatója hozzátette: egy-két hétig a keltetőházban inkubálodnak az ikrák, négy hét után pedig elérik már a 2–3 centiméteres méretet.

– Nagyon oda kell figyelni, hogy a tavakban kellő mennyiségű táplálékuk legyen, mert nagyon falánkok. Ha nincs elég plankton, elkezdik egymást megenni, akár meg is felezhetik az állományt. Ezért van szükség rá, hogy a tógazdaságból minél nagyobb területen szétszórva telepítsük őket a Balatonba – mondta el Fodor Ferenc. A halgazdálkodási társaság célja, hogy idén 250 ezer csukát juttassanak a Balatonba. Motoros csónakokkal, a horgászok segítségével a nádasok környékére helyezik majd ki az előnevelt halakat. Idén jut a csukából a Kis-Balatonba is.

– Azért van szükség a csuka mesterséges megtermékenyítésére, mert a Balatonba kevés az az apró táplálék, amelyre igényük van pár hetes korukban – jegyezte meg Fodor Ferenc. Hozzátette: a horgászok kedvelt halfaja, nagyon heves kapást csinál, nagy élmény fárasztani. Húsa fehérjében gazdag, de nagyon szálkás. A ragadozóhal egyébként őshonos a Balatonban, a partmenti nádasokban rejtőzködő életet folytat. A csukát követően megkezdődik a jövő héten a balin, a kősüllő, majd a ponty, a compó és a harcsa szaporítása. Közben pedig javában folynak a balatoni haltelepítések.

– Elkezdtük a háromnyaras pontyok telepítését, Tihanyba, Alsóörsre és Zamárdi került a kedvelt halból. Március elején 850 kilogramm kétnyaras süllőt telepítettünk a tóba Siófokon, az Aranyparton a Kilián György utcánál, valamint Balatonkenesén a helyi horgászegyesület kikötőjében – mondta el Fodor Ferenc.

A csukára egyébként február elsejétől március 30–ig horgászati tilalom van. Az előnevelt csukák az őszre meghaladják a 30 cm–es hosszt, jövőre pedig már fogható halakká cseperednek.

Videó: sonline.hu