Fegyelmet és közösséged ad a zalakomári gyerekeknek a sport (tvkeszthely.hu)

A versenyeken és a hétköznapokban is sokat segít a zalakomári gyerekeknek a sport. A faluban jelentős a roma nemzetiség. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat több területen segíti a családokat, egyik ilyen a sport. A helyi focicsapat országos versenysikerrel is büszkélkedhet – írja a tvkeszthely.hu.

A zalakomári gyerekek hetente kétszer tréningeznek. A Máltai Szeretetszolgálat három korosztályt visz, körülbelül 30 gyerekkel.

„Öröm van bennem, hogy tudunk focizni, hogy többen vagyunk, sokan” – mondja Szabó Kristóf.

A gyerekek szeptember 9-én a Magyar Máltai Szeretetszolgálat országos futballtornáján harmadikak lettek korosztályukban. A Puskás Akadémia stadionjában játszhattak. A regionális selejtezőkkel együtt 60 felzárkózó település indított csapatokat.

Babati József edző: „Az a legnagyobb szerepe a futballnak, hogy a gyerekeket bevezessük az életbe. Fegyelemre tanítjuk őket, meg aki tehetségesebb, megpróbálunk rajta segíteni, feljebb segítjük őket, hogy tudjanak az életben érvényesülni.”

A sport adta egészséges életmód mellett motivációt is kapnak a gyerekek. A csapat tagjai jó példával járnak társaik előtt, akik láthatják, mit jelent egy közösséghez tartozni és hasznosan tölteni az időt.

Karate edzést is indítottak a máltaiak. A sensei mellett nem csak a technikákat, fogásokat tanulják meg, hanem a fegyelmet is. A focihoz hasonlóan itt is az iskolai eredményekhez kötik az edzést. Ha valaki nem elég jó tanuló, vagy rossz a magatartása, nem edzhet.

„Én szeretek karatéra járni, de jól is kell tanulnom” – mondja Bogdán Máté.

A Jelenlét program keretében 2020 óta dolgozik Zalakomárban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Kezdetben kettő, ma már pedig majd egy tucat dolgozó segíti a településen élők életét.  A sport jó lehetőség a máltaiaknak arra is, hogy közelebb kerüljenek a szülőkhöz, a családhoz.

„Össze tudjuk rakni ezáltal azt, hogy otthon esetleg milyen problémáik vannak, vagy a szüleikkel, a családon belül, testvérekkel, rokonsággal. Itt be tudunk aktívan kapcsolódni hozzájuk, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, hogy hol tudnánk segíteni nekik, miben van szükségük segítségre és amit esetleg nem mernek elmondani másnak, vagy kívülállónak, vagy nem látunk bele a családok életébe, így a gyerkőcök által könnyebben meg tudnak nyílni, a szülők is és a család is” – mondta televíziónknak Horváth Zoltán sportkoordinátor.

Zalakomár egyike hazánk 300 legszegényebb, felzárkózó településének. A 2800 lelkes község harmada él szegénységben.