Ezek a legnépszerűbb kategóriák az idei Virágos Magyarország versenyen (turizmus.com)

A Legvirágosabb főtér és az Év fasora a legnépszerűbb kategóriák az idei Virágos Magyarország versenyen. A szervezőbizottság és a Magyar Turisztikai Ügynökség felhívása idén is több száz helyi közösséget mozgatott meg.

Közel 400 pályázat érkezett az ország legismertebb környezetszépítő versenyére – írja a turizmus.com. A nevezési szakasz lezárult, rövidesen a szakmai zsűri veszi át a stafétát, elkezdődik a pályázatok értékelése és helyszíni zsűrizése. Az augusztus közepéig tartó, komplex értékelési folyamatot követően az őszi, országos díjátadó gálán derül ki, hogy melyek lesznek 2024 legvirágosabb helyi közösségei az egyes települési kategóriákban, illetve mely önkormányzatok gazdagodnak a több mint 80 szakmai elismerés egyikével. A díjakat a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), számos együttműködő partner és szakmai szervezet ajánlotta fel.

A tapasztalatok szerint a pályázók kiemelt figyelmet fordítanak településközpontjaik fejlesztésére, zöldítésére. Így idén is a Legvirágosabb főtér kategóriára érkezett a legtöbb nevezés. Főtér-felújításra és zöldfelület-fejlesztésre számos pályázati lehetőség adódott az elmúlt években, ennek eredményei már láthatók a hazai településeken.

Szintén népszerű volt az Év fasora tematikus pályázat is, ami alátámasztja, hogy a települések is fontosnak tartják a zöldvagyon legértékesebb elemeit, a fák gondozását. Hazánkban országszerte számos olyan idős fasort ápolnak, amelyek a településkép meghatározó elemei. Ráadásul ezek a fasorok fontos szerepet töltenek be a klímaadaptációban is, árnyékukkal, párologtatásukkal kellemesebbé teszik környezetüket.

Az Energiaügyi Minisztérium egymillió forintos felajánlásával támogatott díjjal a települések fenntarthatósági törekvéseire szeretnék irányítani a figyelmet. A Virágzó közösség díjat az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatja, Az év óvodakertje díjjal kitüntetett település pedig a Belügyminisztérium elismerését veheti majd át szeptemberben. Az Agrár-, valamint a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium és a Miniszterelnöki Kabinetiroda is a környezetszépítés ügye mellé állt, és tematikus díjat ad majd át többek között a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Magyar Tájépítészek Szövetsége és a Magyar Faápolók Egyesülete is – fogalmaznak.

A hazai versengésre most még nagyobb figyelem összpontosul. Ugyanis 2024-ben Magyarország tölti be az európai környezetszépítő verseny, az Entente Florale Europe soros elnöki szerepét is. Idén két magyar település – Zalakaros és Debrecen – indult az európai megmérettetésen, ahol számos versenyzővel mérik össze a zöldítés terén elért eredményeiket.