Évbúcsúztató geotúra a Tihanyi-félszigeten

Két, egymásba kapcsolható geotúrával búcsúztatja a telet a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság. A Tihanyi-félsziget természeti értékeit és látványosságait pazarul osztogató csodaországba kalauzolják a résztvevőket december 29-én, szombaton 10:00 órakor. Gejzírösvényen haladva ismerhetjük meg Tihany történelmi múltját, amely összefonódott az illatos levendulával; vulkáni tufalépcsőkön lépkedve, magaslatokba felkapaszkodva csodálhatjuk meg a Balaton-felvidék egyik legelragadóbb panorámáját.

A visszhang tündérének és a kecskeköröm legendájának birodalmában mesélnek a sziklák, mesélnek a rakott kőfalak, az egész táj, nem lehet vele betelni egyetlen évszakban sem!

Ilyenkor télen kibontakoznak a sziklák és a kilátópontok a lombok takarásából, és egy sor egészen új, csak ilyenkor látszó felfedezni való bukkan elő ezen a tenyérnyi vulkanikus félszigeten.

Olyan érzésünk van, mintha ennek a kis geológiai ékszerdoboznak eddig észrevétlen rejtek fiókjait nyitogatnánk sorra.

2018. december 29-én, szombaton 10:00 órakor Tihanyban, az Apáti Kapu parkolóban kell gyülekezniük a könnyű nehézségű túrán résztvevőknek. Az első, mintegy 2 óra időtartamú és 2.5 km hosszúságú geotúrán a félsziget nyugati vonulatának impozáns sziklavilágában kalandozhatunk. A második túrán – amely hossza szintén 2.5 km – a középső részre látogathatunk: a Belső-tó környékének erdő rejtette hévforrás kúpjait járhatjuk sorra közel két órán át.

A második túra a Levendula Ház Látogatóközpontnál kapcsolódik össze, ahol kicsit megpihenhetünk, gyerekeink kézműveskedhetnek, megújult interaktív kiállítással, levenduláról készült filmmel várnak minket, és levendulás termékek sorát kínálják nekünk.

A térítéses geotúra részvevői számára kedvezményes belépési lehetőséget biztosítanak, a kézműves foglalkozáson a részvétel ingyenes.

A minimum 10, maximum 45 fő részvételéhez kötött túrára előzetes be kell jelentkezni, amelyre december 28-án 16:00 óráig van lehetőség e-mailben vagy telefonon Sárdy Julianna geotúra-vezetőnél: 30 491 0061, e-mail: sardy1@bfnp.hu

További információk: www.geopark.hu;  http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark