Európa legjobbjai mérkőznek meg a Balatonon

Újabb rangos nemzetközi versenynek ad otthont Balatonfüred. Európa legnagyobb tókerülője, a Kékszalag után kép nappal veszi kezdetét az RS Feva Európa-bajnokság, melynek a Balaton legújabb kikötője, a Kékszalag PORT ad otthont. Hétfőtől csütörtökig hét nemzet ötvenkét egysége, vagyis több mint száz versenyző mérkőzik meg egymással a bajnoki címért. A regattára a Vitorlázó Gyermekekért Egyesület és a Magyar Vitorlás Szövetség közös rendezésében, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkárságának támogatásával kerül sor – közölték a szervezők. 

(Fotó: VGYE)

Az RS Feva egyre népszerűbb ifjúsági vitorlás hajóosztály, amely rendre kiváló ifjúsági vitorlázókat vonz. Magyarországon mintegy 70 ilyen hajót tartanak nyilván, amelyek közül mintegy harminc egység versenyez rendszeresen.

„Több éve rendezünk Európa-kupa futamokat a Balatonon, és nagy megtiszteltetés, hogy a világbajnokság után második legfontosabb eseményként számon tartott Európa-bajnokságot idén Magyarországon rendezhetjük meg”

– mondta Náray Richárd, az RS Feva osztály magyar szövetségének elnöke.

Az Európa-bajnokságra 52 egység érkezet hét országból, közöttük – mivel a verseny nyílt –érkeztek vitorlázók a távoli Új-Zélandról is. Az első futamot a tervek szerint hétfőn 10 órakor indítják, a zárónapig a versenyrendezőség összesen 12 futam megtartását tervezi. Az esélyesek közé tartoznak a cseh vitorlázók és a Baltikumból érkezett sportolók is, de a „hazai pálya előnyét” élvező magyar hajóktól is jó eredményeket várhatunk.

„Izgalmas versenyre számítunk, és külön öröm számunkra, hogy a tavaly megnyitott Kékszalag Port ismét a nemzetközi vitorlázás élvonalába tartozó verseny rendezésével hívhatja fel magára a figyelmet”

– hangsúlyozta a házigazda nevében Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára.

A verseny tisztaságára az izraeli Ron Barak vezetésével az öt országból érkezett versenybírók alkotta nemzetközi zsűri ügyel majd. A vízen motorosokból figyelik majd a szabálysértéseket, és ők döntenek az esetleges óvásokról is. Az Európa-bajnoknak járó trófeát Kutassy László külön erre az alkalomra tervezte.

A mindenki számára látogatható Kékszalag PORT-ban tartott esemény több célt is szolgál, egyrészt a szervezők arra is szeretnék felhasználni, hogy a Magyarországra érkezett csapatok számára bemutassák a Balaton és környékének szépségeit, másrészt a kikötőbe látogatók testközelből láthassák a fiatal tehetségeket, valamint megismerjék a „jollevitorlázás” szépségét.

A turisztikai attrakciók mellett a résztvevők kipróbálhatják az RS hajóépítő cég más modelljeit, és megismerkedhetnek egy magyar innovációval, a teqball sportággal is.