Éttermek és őstermelők randevúztak a Gasztrotalin (sonline.hu)

Házi sajtok, érlelt fürj tojás, szörpök, lekvárok és gombák közül is válogathattak a somogyi vendéglátósok a második Gasztrotalin. A rendezvényen őstermelők és étterem tulajdonosok építettek kapcsolatokat – számol be a sonline.hu.

A Gasztrotalit a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Somogy Megyei Igazgatósága hívta életre közel fél éve. Gyakorlatilag randevúra invitálták a megye őstermelőit és vendéglátóit a Kaposvári Egyetemre.

– A sajátos találkozó célja az volt, hogy a balatoni szezonra helyi termékek kerüljenek a vendégek tányérjára – mondta el a Somogyi Hírlapnak Mácsai Ádám, a NAK Somogy megyei igazgatója. – Ezért hoztuk össze a vendéglátó egységek vezetőit a helyi termelőkkel.

Ezúttal huszonkilencen fogadták el a meghívást, a résztvevőket Tossenberger János, dékán köszöntötte. – A Kaposvári Egyetem küldetése, hogy hozzájáruljon a minőségi élelmiszer és az alapanyag termeléséhez – fogalmazott Tossenberger János. – Teszi ezt az intézmény a maga eszközeivel, a maga tudományos parkjával. Ez a rendezvény is nagy mértékben hozzájárul a küldetésünk eléréshez.

A Gasztrotalin a séfek érdeklődve keresték fel a sajtot, gombákat, lekvárokat, szószokat, mézeket kínáló standokat is.

– Alig hagytam el a bejáratot, de már három olyan termelővel találkoztam, akiknek nagyon szép termékeik vannak – mondta Németh Krisztián, a Hotel Kardosfa séfje. – Már van kialakult beszállítói körünk, de nyitottak az újdonságokra. Van legalább tíz olyan kiállító, akinek a termékeivel még nem találkoztam. Amire tálalni tudunk, ami új ízeket hoz az étlapunkra.

Németh Krisztián szerint, fontos a személyes kapcsolat a termelővel. Ráadásul az éttermek egyre közelebb igyekeznek hozni magukhoz beszerzési területüket.

Ezt a célt tűzte ki a balatonszárszói Kistehén Burger is.

– A kecskesajt tetszett nekünk, de megnézünk mindent, hogy mit tudnánk az étteremben hasznosítani – mondta Szekér Dénes, az étterem egyik alapítója, tulajdonosa. – Eddig a zöldségek voltak helyi termesztésűek és a balatoni bor, de keressük az új lehetőségeket.

Ne csak helyit, öko-tudatosat!
A környezetbarát tálaló eszközök iránt is sokan érdeklődtek a Gasztrotalin.

– Csak lebomló termékeink vannak, sokakat érdekel, hogyan lehet hasznosítani őket – tudtuk meg Cseh Ádámtól, a Kitchy Design cégvezetőjétől. – Bambuszból, cukornádból készülnek a termékeink, amelyek három hónapon belül lebomlanak és virágföld készíthető belőlük.

Komoly az érdeklődés ezek iránt, hiszen kormányzati szándék, s ma már alapvető érték a környezettudatos alternatívák használata a vendéglátásban.