Éskovács Péter: a halloween komoly turisztikai üzletággá nőtte ki magát a Balatonnál (economx.hu)

A turizmusban, a vendéglátásban és a gyermekprogramok szervezésében érdekelt övezetek a Balaton környékén már kezdik felfedezni maguknak a halloweeni időszakot.

 

Amerikában már milliárdokat költenek halloweenre, és már nálunk is kezd beindulni ez az üzletág – írta közleményben a balatoni gyerekprogramsorozat egyik kidolgozója, Éskovács Péter, amit az economx.hu közölt. A turisztikai tanácsadó szerint néhány éve még október utolsó napjához közeledve a Balaton környékén élő lakosság két táborra oszlott: voltak, akik már akkor tökfaragással és rémisztő díszekkel színesítették otthonukat, s voltak, akik különböző fórumokon hőbörögtek.

Mára ez a vita lecsendesült, amely azoknak az eseményeknek is köszönhető, amelyeket Füred Kapitány, a balatoni mesehős segítségével szerveztek az elmúlt években. A helyi mesefigurát megalkotó turisztikai- és reklámszakemberek, pedagógusokkal karöltve próbálták elmagyarázni az ellenzőknek, hogy minden ünnepnek, népszokásnak megvan a maga helye az életben és az sem árt, ha más kultúrák gondolatvilágával megismerkednek a gyerekek, mert ez is nyitottabbá, toleránsabbá teszi őket – közölte Éskovács Péter.

A halloween–halottak napja vitának már csak azért sincs értelme szerinte, mert ezek az ünnepek eleve nem egy napra esnek:  a halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep október 31. éjszakáján van, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak; míg a mindenszentek napja egyházi ünnep, amely november 1-jére esik; a halottak napi megemlékezéseket minden évben november 2-án tartják, amely nap valóban a megemlékezésről szól, a szeretteinkről való emlékezésről, ennek a napnak a hagyományaihoz tartozik a gyertya-, mécsesgyújtás, illetve a temetőkben lévő elhunytak sírjainak felkeresése. A turisztikai tanácsadó szerint a Balatonnál ma már békésen megfér egymás mellett a három jeles nap. Sőt, a halloween komoly turisztikai üzletággá nőtte ki magát, hiszen szinte minden szálloda szervez „tökös” rendezvényt vendégeinek ebben a régióban.

A civilszervezetek és az önkormányzatok is komoly turisztikai potenciált látnak az eseményben, ezért egyre többször támogatnak halloween-rendezvényt is. Jó példa erre a Tökéletes nap Balatonlellén (október 22.) vagy a balatonfűzfői Borzongás Fesztivál (október 28.) és a Halloween-i éjszaka a Festetics-kastélyban (november 3.), valamint a Füred Kapitány kincsvadászata (október 28.), amely rendezvények Éskovács Péter szerint a szállodai programokkal együtt több ezer vendéget hozhatnak a régióba.