Idén hatékony volt a szúnyogirtás, nagy kérdés jövőre milyen lesz

Idén a csípőszúnyog-gyérítések hatékonysága a szakértői csoport mérési eredményei szerint átlagosan 83-87 százalékos volt a Balatonnál – számolt be Sárközi Árpád a Balatoni Szövetség (BSz) szakértője a szervezet legutóbbi közgyűlésén. Jelezte azt is, hogy a szúnyogirtó szerek többségét idén visszavonták, a jövőben csak az uniós szabályozás szerint engedélyezett készítményeket lehet használni. Megszűnik a levegőből történő kémiai szúnyogirtás, két földi gyérítéshez engedélyezett szer lesz forgalomban. Az csak jövőre derül ki, mennyire lehet földről kiváltani a légi beavatkozásokat.

Sárközi Árpád beszámolója szerint idén – az előző évekhez hasonlóan – a csípőszúnyogok gyérítése az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ( OKF ) és az önkormányzatok szervezésében egyaránt zajlott. A BSz  az önkormányzatok megbízásából a szervezési feladatokat látta el, továbbá saját forrásból egy légi biológiai és egy légi kémiai gyérítést végeztetett el.

Az OKF országos  program keretében két légi biológiai és három légi kémiai gyérítés történt a régióban. Földi kémiai  kezelésre az elmúlt évektől eltérően idén nem volt mód, mert a Dunán és a Tiszán levonuló kettős árhullám lényegében teljesen lefoglalta az OKF által rendelt földi munkákat.

2017. évtől az OKF külön forrást nem kapott a turisztikai régiók szúnyogmentesítésére, így – az ország többi területéhez hasonlóan – a Balaton régióban is csak az alapvető védekezési feladatok kerültek végrehajtásra.

Idén a Pannónia Központ Kft. végezte a tenyészőhelyek figyelését és a rendelkezésre álló digitális állományok terepi vizsgálatokkal való aktualizálását.

A szakemberek szerint az elmúlt évek tapasztalatai alapján indokolt a következő években is a kora tavaszi időszakban történő biológiai kezelésre való felkészülés, valamint a tenyészőhelyek hóolvadástól kezdődően történő nyomon követése. Az országos szúnyoggyérítési program általában pont e korai biológiai gyérítések elvégzésére nem ad lehetőséget (ekkor általában még nem kezdődik el)- ahogy az augusztus 20. utáni, évről évre egyre indokoltabb kémiai gyérítésekre sem (akkorra már befejeződik). Jelenleg Magyarországon a BSz koordinálásával történik a legnagyobb területen és szakértelemmel, évtizedekre visszanyúló tapasztalatok alapján, modern biológiai kezelésekre alapozott szúnyoggyérítés – fogalmazott a szakértő.

 

„Kellemetlenségekkel fog járni”

Idén négyszer volt szükség légi kémiai szúnyoggyérítésre. Nagy változást jelent, hogy az OKF a következő 3 évben már csak kizárólag földről történő kémiai gyérítést tervez.  A lárvák elleni biológiai kezelésre továbbra is lesz mód – Sárközi Árpád beszámolója szerint.

Balassa Balázs, a BSz társelnöke a hirbalaton.hu-nak úgy fogalmazott: „Mi úgy látjuk, hogy ez a védekezési mód nem lehet olyan hatékony, mint a légi beavatkozás, de ezzel meg kell tanulnunk együtt élni. Erről megfelelően tájékoztatni kell a lakosságot és a vendégeket is, hogy ők is tudomásul vegyék, ez bizonyos kellemetlenségekkel fog járni.”