Erős szélre figyelmeztet a Kékszalag rendezősége

A prognosztizált erős szél miatt arra figyelmezetik a csütörtökön rajtoló Kékszalag tradicionális tókerülő versenyen indulókat, hogy csak azok vágjanak neki a mintegy 155 kilométeres távnak, akik erre mind személyes képességeiket, mind pedig hajójuk műszaki állapotát tekintve megfelelően felkészültek.

Erről a 48. Kékszalag Erste World Nagydíj rendezője, a Magyar Vitorlás Szövetség, az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság adott ki közös állásfoglalást.

A közlemény kitér arra is, hogy a Magyar Vitorlás Szövetség és partnerei számára a 48. Kékszalag Erste World Nagydíjon részt vevő hajósok biztonsága meghatározó fontosságú. Ezért az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, amely a verseny teljes idejére erős (45-55 km/h), helyenként viharos erejű (60-75 km/h) északnyugati szelet prognosztizál, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság véleménye alapján az alábbiakra hívja fel a résztvevők figyelmét:

1. A versenyen csak olyan hajóegységek induljanak el, amelyek mind legénységük képzettsége és gyakorlottsága, mind pedig hajójuk műszaki felkészítettsége és állapota alapján jól felkészültek a versenyre.

2. A verseny teljes ideje alatt legyenek készenlétben a kommunikációs, mentési és egyéb biztonsági eszközök, azok használhatóságát folyamatosan ellenőrizzék.

3. A hajóvezető személyes felelőséggel tartozik, hogy az adott időjárási körülmények között a kikötőből kihajózik és a versenyen részt vesz.

4. A verseny alatt a mentés a személyi mentésre korlátozódik, a technikai mentést a mentőegységek nem tudják biztosítani.

5. Amennyiben az időjárási körülmények a vártnál rosszabbak lesznek, akkor a versenyrendezőség a Balatoni Vizirendészeti Rendőrkapitányság véleménye alapján halasztja vagy felfüggeszti a versenyt.

6. A hajóegységek havária, baleset esetén a versenykoordinációs központ telefonszámát hívják: 06 30 533 9999, illetve az okostelefonokra feltölthető BalatonHelp alkalmazáson keresztül adják le segélyhívásukat a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata felé.

(8:24)