Építkezés, tereprendezés balatoni kempingekben (hvg.hu)

Az erről szóló kormányrendelet elfogadása után néhány hónappal vette meg Mészáros Lőrinc cége, a Konzum résztulajdonában álló BLT Group Zrt. a legnagyobb balatoni turisztikai vállalatot, a Balatontouristot. Ezzel hozzákerült a kempingek jó része, így például a balatonfüredi, a révfülöpi, a balatonberényi, a siófoki, a zamárdi, a balatonakali, a balatonszemesi, a keszthelyi, a fonyódi és a zalakarosi. Egy közelmúltban történt döntés értelmében a révfülöpi kemping melletti csaknem 16 ezer négyzetméteres vízparti telket is a Balatontourist veheti bérbe. A Mészáros-cégbirodalmat tavaly novemberben rendezték át: a turisztikai cég a Konzum közvetlen tulajdonába került.

A vevő cég többségi tulajdonosa az a Jászai Gellért nagyvállalkozó, akinek vezetése alatt, a 2000-es évek elején csődbe ment a kempinghálózat.

A Balatontourist jelenleg 106 hektáron 12 tóparti kempinget működtet saját üzemeltetésben, illetve franchise rendszerben. Ezek közül három – a füredi, a révfülöpi, valamint a balatonberényi nudista egység – önkormányzati tulajdonban van, kilenc pedig magántársaságoké. A cég a Balaton körül 5800 kempinghelyet, 550 bungalót, 180 mobilházat, 50 bérelhető lakókocsit tud értékesíteni.

Alig két hónappal a szezon kezdete előtt a hvg.hu megnézte, mit terveznek a vízparti területeken.

(Fotó: hvg.hu)

Balatonakaliban a 3,6 hektáros Strand-Holiday Kemping 300 millió forintért lett Mészárosék tulajdona. A drónfelvételeken jól látszik, hogy a területet már letakarították, a recepció épülete egykor szebb napokat látott.

(Fotó: hvg.hu)
(Fotó: hvg.hu)
(Fotó: Túry Gergely/hvg.hu)

A 2,8 hektáros balatonszepezdi Venus kemping szintén nyomott áron, 117,9 millió forintért lett Jászai Gellérték tulajdona. A terület sorsa szintén akkor pecsételődött meg, amikor az SCD-csoport összeomlott, és a balatoni ingatlanok, köztük a kempingek felszámolás alá kerültek. Az SCD-csoport korábbi vezérigazgatója szintén Jászai Gellért volt. A mostani képek tanúsága szerint talán már a következő szezonban kinyit a kemping, beépítik a területet, úgy tűnik, üdülőházak lesznek rajta – írja a hvg.hu.

(Fotó: Túry Gergely/hvg.hu)