Epipen oldatos injekció – Életmentő készítményt kaptak a balatonfűzfői intézmények (veol.hu)

Előfordulhatnak olyan rovarcsípések, étel- vagy egyéb allergének által kiváltott súlyos allergiás reakciók, amelyeknél azonnali intézkedésre lehet szükség. Emiatt szerezte be az önkormányzat az adott esetben életmentő szert a balatonfűzfői köznevelési intézményeknek – közölte Kerekes-Bakró Csongor Balatonfűzfő önkormányzati képviselője a veol.hu-val. 

 

A köznevelési és közoktatási intézményekben, kollégiumokban időnként előfordulhat olyan eset, amikor az említett okok miatt azonnali beavatkozásra van szükség. Az orvosi segítség helyszínre érkezéséig életmentő lehet az Epipen oldatos injekció alkalmazása, amelyet akár ruhán keresztül, a combba beszúrva bárki beadhat, amivel azonnal csökkenek a tünetek.

Az intézmények vezetői kivétel nélkül üdvözölték a kezdeményezést. Ezért Szanyi Szilvia polgármester javaslatára és a képviselő-testület döntése nyomán összesen kilenc (testúly függvényében kisebb vagy nagyobb hatóanyag-tartalmú) életmentő eszközt szerzett be az önkormányzat a közoktatási intézményeknek, illetve a kollégiumnak.

Domina Lajos helybeli házi gyermek- és iskolaorvos pedig oktatást tart az intézmények által kijelölt személyek számára az életveszélyes allergiás reakció tüneteiről, a probléma felismeréséről és az eszköz rendkívül egyszerű használatáról.

Mint ismert, az országban a januári tragikus budapesti eset óta, amikor feltehetően ételallergia miatt halt meg egy hétéves kisfiú az iskolában tartott tortázás után, számos önkormányzat tett hasonló intézkedést. Több esetben már használták is az eszközt, ezzel további tragédiákat előztek meg – írja a veol.hu.