Ennyi halat telepítettek 2020-ban a Balatonba (balatonihal.hu)

Február végétől december közepéig szervezte a balatoni és kis-balatoni haltelepítéseket tavaly a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. A munka nagyságát jól jelzi, hogy 106 fuvarral, összesen 11 256 km-t megtéve, 33 helyszínen történtek haltelepítések – számol be honlapján a halgazdálkodási társaság.

 

Az őszt tekintjük a pontytelepítések fő szezonjának, mert ekkor halásszuk le tógazdaságaink halastavait, de idén is szerveztünk tavaszi és nyári telepítéseket is. Éves szinten 300.000 kg vegyes 2-3 nyaras korú ponty szerepel a telepítési kötelezettségünkben. Ezt minden évben igyekszünk túlszárnyalni, 2020-ban az év során végül 337 151 kg pontyot sikerült a tóba engedni – fogalmaznak a beszámolóban.

Költséghatékonyság miatt a tógazdaságokhoz közelebb eső déli parti helyszínekre többször is szállítottak, de a távolabb eső északi parti helyszínekre is vittek pontyot legalább egyszer az évben.

A térbeli eloszlás kapcsán fontosnak tartja leszögezni a vízkezelő, hogy a halállomány az élőhelyi- és táplálék viszonyok alapján oszlik el a tóban, nem pedig a haltelepítések helye szerint- ezt a haljelöléses vizsgálatok is alátámasztják.  Ennek ellenére – ahogy írják –  a horgászok igényei miatt minden évben törekednek arra, hogy a Balaton három medencéje között nagyságrendileg egyenletesen osszák el a telepítéseket. 2020-ban ez a következőképpen alakult: keleti-medence: 131 453 kg, középső medence: 104 590 kg, nyugati medence: 101 108 kg ponty került. A keleti medencébe arányaiban egy kicsivel több halat szállítottak az ott jellemző gyengébb fogási esélyek miatt.

 

Süllő, csuka, balin, kősüllő, compó, menyhal

Egy és kétnyaras süllőből 2020-ban összesen 3038 kilogrammal gyarapodott a Balaton. Ez elmarad a 6 000 kg-os éves telepítési normától, ám süllőből sajnos még nem sikerült önellátóvá válnia a társaságnak, ezért ki vannak szolgáltatva a közbeszerzés és a piaci viszonyok okozta nehézségeknek. 2021-től azonban változhat a helyzet, mert a mórichelyi és a fonyódi tóegységek visszatérnek a cég kezelésébe, az így megnövekedő termőterületünk pedig már elegendő lehet a kötelezettség megtermelésére.

Előnevelt csukából a 250 000 db-os kötelezettséget 2 000 db-bal meghaladva helyezte ki a Balatonba és a vízrendszer befolyóiba. A 252 000 darab betelepített csukát idén is oxigénnel felfújt zsákokban szállították a Balaton partjára, ahol a helyi horgászok segítségével motorcsónakokból és a balatoni befolyók partjairól engedték őket szabadon a parti növényzet előterében.

Kétnyaras balinból 2020-ban 15 500 darabot telepítettek a Balatonba, de előnevelt korosztályúakat is helyeztek ki, 120 000 darabot.

Egy és kétnyaras kősüllőből rekord mennyiség került a Balatonba, összesen 14 330 darab. Az utóbbi két faj esetében az anyahalakat a Balatonból fogták be, majd mesterségesen szaporították és intenzív körülmények között nevelték, mellyel elsők az országban. A munka „A balatoni halállomány fenntartható, horgászati célú hasznosításának megalapozása elnevezésű” GINOP-projekt keretében valósult meg.

Két és háromnyaras korú compóból a  kötelezettséget túlteljesítve, 500 kg-ot telepítettek.

Idén folytatódott a 2015-ben megkezdett menyhal újrahonosítási program: október elején összesen 11 000 darab egynyaras példányt engedtek szabadon – írja a balatonihal.hu.

 

A Kis-Balatonon is szerveztek haltelepítéseket, itt a kötelezettségnek megfelelve 250 000 db előnevelt pontyot, továbbá 51 000 db előnevelt csukát és 50 000 db előnevelt süllőt helyeztek ki.

A társaság fontosnak tartja, hogy a legszélesebb közvélemény értesüljön minden egyes telepítésről, minden Balatonba kerülő kilogramm halról, ezért minden egyes telepítésről háromszor is írnak honlapjukon:

„A telepítés napját megelőzően „haltelepítési előrejelzést” adtunk közre, majd a pontos időpontokat a „percről percre” tudósításunkból olvashatták az érdeklődők. Emellett az adott helyszínhez közel eső valamely horgász egyesület képviselőjét telefonon értesítettük. Így 2020-ban sem telepítettünk úgy halat a Balatonba, hogy ne lett volna jelen helyi horgász, aki a haltelepítés sikeres lezajlását aláírásával tanúsította volna a jegyzőkönyvön. Minden telepítési nap zárásaként honlapunkon fényképekkel (és olykor videóval) ellátott „haltelepítési beszámolót” adtunk közre. A haltelepítéseinkről szóló összes hírünk és fotónk visszakereshető a honlapunkon a „haltelepítési hírek” feliratra kattintva.”