Emléktáblát avattak Keszthelyen (zaol.hu)

A Simon család tiszteletére állítottak emléktáblát egykori házuk homlokzatán, a Kossuth utcán. A família élete, persze piciben, regényes 20. századi magyar történelem. 

A mementót az ADD meg a lehetőséget! Alapítvány és az Immánuel Magyar–Izraeli Baráti Társaság készíttette. Utóbbi elnöke, dr. Szarka Lajos történész a zaol.hu-nak elmondta, négy ember előtt tisztelegnek, aki meghatározó volt a város – és az ország – történetében.

Dr. Simon Sándor járási tisz­tiorvosként, szemorvosként, megbecsült keszthelyi polgárként híres volt jótékonyságáról, például a szegényektől sok esetben nem fogadott el honoráriumot lakásán tartott magánrendelésén. Felesége, Hoff­mann Janka pedig az izrae­lita nőegylet tagjaként végzett széles körű karitatív tevékenységet a városban, nemcsak a zsidó, hanem a keresztény lakosságot is segítve.

Nagy Bálint, Keszthely polgármestere az avatáson hangsúlyozta, az emléktábla-állítás eddig a város adóssága volt, hiszen a Simon család, neves orvost és feltalálót is adott a városnak és az országnak, akik hírét vitték az egész térségnek. Hozzátette: amikor az elődökre gondolunk, akkor a jelenkor kihívásaihoz is erőt gyűjthetünk, hiszen példákat látunk, egyfajta zsinórmértéket kapunk.