Lakástűzből mentettek ki egy embert a siófoki tűzoltók

Berendezési tárgyak égtek egy lakás nappalijában Enyingen, a Kossuth Lajos utcában. Az esethez riasztott siófoki hivatásos tűzoltók a lakásban egy embert találtak, akit kimentettek és átadtak a mentőknek. A tűzeset során egy kutya elpusztult – a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékosztatása szerint.

Az egységek egy vízsugárral rövid idő alatt eloltották a lángokat, majd átszellőztették és átvizsgálták az ingatlant és a szomszédos lakásokat. Az utómunkálatok során további izzó gócokat már nem találtak. A mentők egy idős nőt életveszélyes sérülésekkel kórházba szállítottak.

Lakástüzeknél az egyik legnagyobb veszélyt a keletkező füst belégzése jelenti, ezért ha a lakók időben észlelik a tüzet, nagyobb az esély a sérülések elkerülésére, a menekülésre, lehetőség nyílik a tűzoltók és – társasházak esetében – a szomszédok gyors értesítésére. Ebben segítenek a füstérzékelő készülékek, amelyek a tűz kezdeti szakaszában keletkező füstöt észlelve átlagosan egy percen belül hangos sípolással jeleznek, riasztásukkal az alvó embert is felébreszthetik, így adva nagyobb esélyt a menekülésre.