Emberölés és önbíráskodás kísérlete Balatonalmádiban (veol.hu)

Emberölés és önbíráskodás bűntettének kísérlete miatt emelt vádat a Veszprém Vármegyei Főügyészség azzal a 41 éves férfival szemben, aki 2022 júliusában az élettársa és annak volt párja közti elszámolási vita miatt megfenyegette a volt élettársat, hogy fizessen, aki ennek érdekében egy ismerősével megjelent, ám a vádlott minden indok nélkül az idegen férfira támadt Balatonalmádiban.

A vádirat szerint az elkövető tudott arról, hogy élettársának a volt párja tartozik, illetve arról is, hogy a tartozás kiegyenlítéséig egy étkészletet adott biztosítékként a nőnek. A nő 2022. július 22-én üzenetet küldött a volt élettársának, hogy intézkedjen a tartozása kapcsán, melyet követően megegyeztek, hogy július 27-én találkoznak, és elszámolnak egymással.

A vádlott két nappal később, hogy kikényszerítse a fizetést, fenyegető hangvételű SMS-t küldött élettársa telefonjáról a férfinak, melyben közölte, az elszámoláskor ő is jelen lesz, másnap pedig felhívta a sértettet és ismét megfenyegette. Az elkövető ezután még újabb SMS-t küldött, amelyben már súlyos bántalmazással fenyegette a férfit.

A sértett tartott vádlottól, és elhatározta, hogy már a megbeszélt találkozó előtt felkeresi a volt élettársát. 2022. július 25-én késő délután munkatársaival a nő lakóhelyére utazott, felment a bejárati ajtó előtti teraszra, ahol többször kopogtatott, de senki nem nyitott ajtót. Ezután az egyik munkatársa felment hozzá, és mérgében, hogy a tartozás rendezése érdekében feleslegesen utaztak Balatonalmádiba, megrúgta a bejárati ajtót, amely ennek következtében kinyílt.

A lakásban tartózkodó nő ekkor kilépett a teraszra, és mindkettőjüket felszólította, hogy távozzanak. A munkatárs azonban kiabálni kezdett, hogy a vádlott is jöjjön ki a lakásból. Az elkövető meghallotta a kiabálását, és miután befejezte a fürdést, majd felöltözött, egy vadászkést magához véve kiment a teraszra, ahol azt az előzőleg méltatlankodó férfi oldalába szúrta, majd kihúzta. A sértett védekezésképpen megragadta a vádlott nyakát, mire mindketten a terasz melletti bokros részre estek és ott dulakodtak. A vádlott eközben megöléssel fenyegette a sértettet, de rövid idő elteltével végül felállt és visszament a házba.

A sértett is kiment az udvarból, azonban vérvesztesége miatt az utcán összeesett. A rövid időn belül kiérkező mentők kórházba szállították a férfit, ahol életét az időben történt orvosi beavatkozás mentette meg.

Az ügyészség a vádiratában az elkövetővel szemben börtönbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását indítványozta, azzal, hogy a férfi a törvény rendelkezésénél fogva nem bocsátható feltételes szabadságra – tájékoztatta a veol.hu-t a Veszprém Vármegyei Főügyészség.