Élvonalban a keszthelyi könyvtár (Keszthely TV)

Minősített Könyvtár lett a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtár. Zala megyében elsőként, a Dunántúlon negyedikként érdemelte ki ezt a címet a keszthelyi bibliotéka.

A minősítés azoknak az intézményeknek jár, melyek kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. Ezzel a Fejér György Városi Könyvtár dolgozói most már hivatalosan is a könyvtári szakma élvonalába kerültek.

A címet tanúsító tábla már a könyvtár falát díszíti. Ennek elnyerésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma évente hirdet pályázatot. A díszoklevélen is látható, hogy öt évig viselheti a könyvtár a minősítést. Pappné Beke Judit igazgató elmondta, ez egy országos, nagy szakmai elismerés, mellyel már hivatalosan is a könyvtári szakma élvonalába kerültek.

„Megdolgoztunk ezért a címért. Az, hogy mi ezt elvégeztük, az az elmúlt tíz év, öt év munkájának az eredménye, mert a folyamatos fejlődés rendkívül fontos ahhoz, hogy a céljainkat elérjük, hogy a szervezetekkel, fenntartóval, civil szervezetekkel és az olvasókkal, hogy nekik milyen rendezvényeket tartunk, milyen programokat, milyen kapcsolatunk van vele, ezek mind beletartoznak abba a körbe amihez ezt elértük.” – nyilatkozta az igazgató.

A minősítés megszerzéséhez több kritériumnak kellett megfelelnie a könyvtárnak. Felül kellett vizsgálni minden könyvtári dokumentumot, munkafolyamatot és értékeléseket kellett végezni. Ezekről részletes dokumentációt kellett benyújtania az erre a munkára külön felkészített Minőségirányítási Tanácsnak.

„Igazából ez volt a két fő szempont, hogy milyen adottságai vannak a könyvtárnak és milyen eredményeket tudtunk elérni az adottságaink és a lehetőségeinkhez képest. Ezeket kellet gyakorlatilag bemutatnunk, amiből voltak kötelező és ajánlott dokumentumok.”   – részletezte a könyvtár igazgatóhelyettese, a Minőségirányítási Tanács vezetője, Szabóné Mikla Éva.

A Fejér György Városi Könyvtárnak jelenleg 5000 regisztrált olvasója van, akik 150 ezer különböző dokumentumból válogathatnak.  A könyvtárban évente közel négyszáz gyermek és felnőtt programot rendeznek. A könyvtári szolgáltatási rendszerben összesen 41 települést lát el az intézmény. A minősítést Zala megyében elsőként, a Dunántúlon negyedikként érdemelték ki.

(09:20)