Elutasította a földhivatal a tulajdonosok tudta nélkül beadott Balaton-felvidéki haszonbérleti szerződéseket (444.hu)

Nem hagyta jóvá a Tapolcai Járási Földhivatal azokat a haszonbérleti szerződéseket, amelyeket a székesfehérvári B. András nyújtott be a tulajdonosok tudta nélkül Balaton-felvidéki: monostorapáti és hegyesdi földekre – derül ki a Miniszterelnökség a DK-s Vadai Ágnes írásbeli kérdésére adott válaszából.

A 444.hu május végén írt arról, hogy a Balaton-felvidéki Monostorapátiban és Hegyesden a tulajdonosok tudta nélkül próbált használatba venni több parlagon heverő földterületet egy B. András nevű székesfehérvári férfi.

A tulajdonosokat Monostorapáti polgármestere értesítette arról, hogy ingatlanjaikról haszonbérleti szerződések kerültek ki a jegyzői hivatal hirdetőtáblájára – személyes adataik és aláírásuk nélkül. A tulajdonosok egy része ez után nyilatkozatot küldött a földhivatalnak, hogy nem áll szándékukban B. Andrásnak haszonbérbe adni a földjüket.

B. András a 444-nek azt mondta, a használaton kívüli földekről azt feltételezte, hogy tulajdonosaik már nem élnek. Ekkor szerinte a földforgalmi törvény alapján lehetséges, hogy a földhivatal engedélyezze a föld használatát, a bérbevevő által meghatározott bérleti díjat pedig egy erre kijelölt számlán gyűjtik, hogyha az örökösök egyszer jelentkeznek a földért, felvehessék a felhalmozódott összeget.

Az érintett földek tulajdonosai azonban életben vannak, és amikor B. Andrást szembesítettük vele, hogy magántulajdonuk kárára próbál „rendet tenni a hegyen”, azt mondta: „Én jóhiszeműen eljárok, mint egy egyszerű állampolgár, a többit a hatóság döntse el.”

A hatóság döntött – derült ki a Gulyás Gergely államtitkára, Orbán Balázs parlamenti válaszából. Azzal együtt, hogy szerintük a Tapolcai Járási Hivatal földhivatali osztályának dolgozója sem hibázott, csak „általános jellegű ügyféli kérdésekre adott a hatályos jogszabályok alapján tájékoztatást”.

A teljes cikk itt elolvasható.