Eltévedt házaspárt mentettek a Bakonyban (veol.hu)

Eltévedt egy kecskeméti, fiatal túrázó házaspár a Bakonyban vasárnap, a Bakonyi Önkéntes Műszaki Mentő Egyesület találta meg őket.

Aradi Virág, megyei rendőrségi sajtóreferense a veol.hu-nak azt mondta, hogy a zirci rendőrök telefonon fel tudták venni a kapcsolatot velük, így a bajba jutottak leírták a környéket, ahol tartózkodtak, és elmondták azt is, hogy aznap zöld és piros turistajelzésen mentek. A rendőrök a szolgálati autóval először Bakonyoszlop irányából indultak a turistavonal felé, és a gépkocsi hang- és fényjelzésével próbálták a kirándulókat a helyes útravisszairányítani, de a sűrű fás-bokros terület miatt nem jutottak a pár közelébe. Visszafordultak, és az erdő cseszneki oldala felé indultak, mikor csatlakozott hozzájuk két civil, jó helyismerettel rendelkező bakonyoszlopi lakos is.

Az egyik segítő a rendőrökkel Csesznek felé tartott, a másik helyi lakos az időközben értesített Bakonyi Önkéntes Mentő Egyesület munkatársaival és gépkocsijával Bakonyoszlop felől indult az erdőbe. Miközben a kutatásban résztvevők hang- és fényjelzést adtak, a rendőrök az eltévedt személyekkel, az erdőt jól ismerő két civil pedig egymással telefonon folyamatosan tartotta a kapcsolatot. Ennek köszönhetően az egyik bakonyoszlopi önkéntes segítő, és egy zirci rendőr az erdő egyik völgyes-sziklás részén megtalálta az eltévedt férfit és nőt. A Bakonyi Önkéntes Mentő Egyesület munkatársai a túrázókat terepjárójukkal Bakonyoszlopra szállították, ahonnan a rendőrök szolgálati gépkocsival visszavitték a párt a Cseszneken parkoló autójukhoz.

Kovács Krisztián, a Bakonyi Önkéntes Műszaki Mentő Egyesület tagja a hasonló esetek elkerüléséért tanácsolta, a túrázók legyenek körültekintőek, lehetőleg telefonos térképpel tájékozódjanak. Adott esetben nagy segítséget jelent, ha tartózkodási helyük koordinátáit meg tudják mondani a keresőknek. A bakonyi mentők idén már több keresésben vettek részt, így a Bakonyfly Mentő és Kutató Egyesülettel egy nyugdíjas budapesti túracsoport felkutatásában, akik Eplény és Hárskút között túráztak, és egyikük rosszuk lett. Ők pontos GPS koordinátákat tudtak mondani, ami sokat segített megtalálásukban. Nemrég pedig egy iskolásfiú után kutattak a bakonyiak, aki Porvacseszneknél maradt el a többiektől. Az egyesület tagjai a rendőrséggel, a bakonyszentlászlói polgárőrséggel és a veszprémvarsányi önkéntes tűzoltókkal együtt találták meg a fiatalt.