Elrajtolt a Kapolcska (mti)

Több mint 150 gyermek vesz részt Kapolcson, a Kapolcska Összművészeti táborban. A 9 és 15 éves kor közötti fiatalok 13 szekcióban próbálhatnak ki többek között különféle hangszereket, a színművészetet és a népi mesterségeket.

A kormány számára a tehetséggondozás – a tehetségek megtalálásától kezdve a folyamatos segítésen keresztül – kiemelten fontos ügy – fogalmazott az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára kedden Kapolcson.

A Kapolcska Összművészeti Táborban tartott sajtótájékoztatón Illés Boglárka kiemelte: nemzetstratégiai célkitűzés, hogy segítsék a fiatalokat abban, hogy megtalálják azokat a területeket, melyekben tehetségesek. Az államtitkár tájékoztatása szerint a Nemzeti Tehetség Programban az idén 3,3 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra. Illés Boglárka bejelentette, hogy a Nemzeti Tehetség Program idei pályázati felhívásai már elérhetők, melyek közt a kapolcsihoz hasonló táborok támogatására is lehet pályázatot benyújtani. Hozzátette: fontosnak tartja, hogy minél fiatalabb korban minél több hangszerrel, minél több művészeti tevékenységgel találkozhassanak a fiatalok, hogy a tehetséggondozó szakemberek segítségével megtalálják azokat a területeket, ahol kibontakozhatnak.
A Kapolcska Összművészeti Tábort, melyben 150 fiatal tizennégy különböző területen próbálhatja ki magát, húszmillió forinttal támogatja a kormány – közölte a helyettes államtitkár.
Márvány Péter, Kapolcs független polgármestere elmondta: a 150 gyermek közt 20 kapolcsi fiatal is részt vesz a programokon.

Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója arról számolt be, hogy a rendezvényre öt segítővel és hét olyan fiatallal érkeztek, akik az őket ért traumák után kapcsolódhatnak ki az egyhetes táborban.
Márta István, a Kapolcska Program igazgatója hangsúlyozta: az alig több mint háromszáz fős faluban 150 fiatallal és 30-40 pedagógussal rendezik meg az összművészeti tábort. Az egyhetes táborban többek között vonós/ének, cselló, ütőszene, zenei improvizáció, fúvószene, színházi és dráma, néptánc/népiének, kézműves, művészet és tudomány szekciókban próbálhatják ki magukat a diákok.
A táborba Kárpátaljáról a Péterfalvi Művészeti Iskolából érkezett egy tizenkét fős csoport, a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány szervezésében pedig szintén tizenkét fiatal török néptáncos is egy hetet tölt Kapolcson. Rajtuk kívül bemutatkozik a Bethesda Gyermekkórház, a Pannon Ifjúsági Népfőiskola, valamint a rendőrség is szervez bűn- és balesetmegelőzési programokat a táborban.
A Kapolcska tábor a hétvégére családi fesztivállá teljesedik ki. Az egésznapos programok közt péntek este a tábori szekciókat vezető művészek – köztük Szirtes Edina Mókus, a Talamba Ütőegyüttes, Ján Boglárka, Kubinyi Júlia és a Bon-Bon Matiné csapata – rendeznek zenés színpadi együttlétet. Emellett lesznek csillagfényes mesék Csernik Szende székely népmesemondóval, táncház Rigó Marcival és zenekarával, szombat este pedig Érdi Tamás zongoraművész ad gyertyafényes koncertet a kapolcsi katolikus templomban