Először lehet pozitív a siófoki szemetes cég eredménye

A dél-balatoni, észak-somogyi területen ma már egyetlen közös közszolgáltatóhoz tartozik a lakosság hulladékszállítás felügyelete. S bár még mindig késnek a szemétdíjcsekkek, Lengyel Róbert siófoki polgármester szerint év végére utolérheti magát az állami díjbeszedő, továbbá az idei év lehet az első, amikor pozitív eredménnyel zár a siófoki székhelyű alvállalkozó, a Siókom Nonprofit Kft.

 

„A tavalyi munkák ellenértéke befolyt a Siókomhoz az állami kukaholdingként emlegetett NHKV Zrt.-től (Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő) és ez jó hír, korábban ugyanis ennél is nagyobbak voltak a csúszások” – számolt be Lengyel Róbert, Siófok polgármestere, a Siófok-térségi önkormányzati hulladékgazdálkodási társulás eddigi elnöke a hirbalaton.hu-nak. “A választások előtt az NHKV egyszerűen felfüggesztette a díjbeszedést, de azóta már kapja a számlákat a lakosság, elkezdett tehát befolyni a pénz az állami holdinghoz, amely rögtön rendezni is tudta a tavalyi utolsó negyedévet a helyi szolgáltatók felé” – tette hozzá.

 

Így működik ma a hulladékgazdálkodás

A hulladékgazdálkodás ma úgy működik az országban, hogy a szemétdíj-csekkeket az NHKV küldi ki a lakosságnak és szedi is be a pénzt, aminek egy részét visszaosztja egy képlet alapján a közszolgáltatást ténylegesen végző, ma már kivétel nélkül nonprofit cégeknek. A Balaton déli partján, észak-Somogyban a nemrég alakult Dél-balatoni Regionális Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. (DBR) a közszolgáltató, melyet a siófoki, tabi és marcali térségi önkormányzati társulás hozott létre, s alvállalkozói a helyi szolgáltatók, Marcali környékén a Marcali Nonprofit Kft., Tab, illetve a délnyugat-Balaton térségében a Pelso-kom Kft., Siófok térségében pedig a Siókom Kft. A 3 milliárd forint éves árbevételű DBR 154 önkormányzat területén tevékenykedik, vagyis 130 ezer lakost lát el. A DBR áll szerződéses viszonyban az állami NHKV-val, a lakossági díjakból visszaosztott pénzeket is ez, a három önkormányzati társulás által gründolt új siófoki kft. utalja tovább három alvállalkozójának.

 

Saját cég szállít szemetet, reálisabb áron

Lengyel Róbert siófoki polgármester szerint „lassan beáll az új rendszer, nagy eredmény, hogy megszüntettük a korábbi katyvaszt, amikor közös önkormányzati cégünk, a Siókom csak számlázott, s egy profitérdekelt vállalkozás végezte a szolgáltatást, esetenként busás osztalékra szert téve. Ehhez képest, a régió önkormányzatainak összefogásával új alapokra helyeztük a hulladékgazdálkodást, a saját cégünk szállítja a szemetet reálisabb áron, s bár eddig még mindig ki kellett segíteni veszteségfinanszírozás címszóval az adófizetők pénzéből, idén először pozitívba fordulhat a gazdálkodása és nem lesz szüksége ilyen pénzügyi mentőakcióra”.

Lengyel Róbert megjegyezte: ehhez elsősorban az kell, hogy az állami holding utolérje magát és az elvégzett munka ellenértékét nagyobb késedelem nélkül átutalja a szolgáltatást ténylegesen végzőknek. Hiszen a szemetet el kell szállítani (ez kötelező önkormányzati feladat), a kukásautókba tankolni kell, a dolgozóknak fizetést kell adni. „Amúgy jó állunk, hiszen az egyes szolgáltatók annál több pénzt kapnak vissza, minél nagyobb például a szétválogatás, az újrahasznosítás aránya. Márpedig közben elkezdett működni Somban a válogatóművünk és jól is teljesít, sőt, fejleszteni is akarjuk. Az is fontos a visszaosztás szempontjából, hogy az NHKV-val szerződésben álló közszolgáltató minél több lakost lásson el. Már most is 154 település tartozik a DBR-hez és nem kizárt, hogy növelni is tudjuk ezt a számot” mondta a siófoki városvezető. Hozzátette: a kormány hulladékgazdálkodásra kitalált szisztémájával maga is egyetért, feltétlenül jobbnak tartja a korábbinál, amikor nyereségérdekelt vállalkozások szállították el a lakosság szemetét és a díjból osztalékra, puccos vezetői autókra, vagy futballklub-támogatásra is futotta.

 

Siófok vezetője lemondott a hulladékgazdálkodási társulás elnökségéről

Lengyel Róbert a közelmúltban átadta a Siófok-térségi önkormányzati hulladékgazdálkodási társulás elnöki tisztségét balatonendrédi kollégájának, Késmárki Tibornak, maga pedig alelnökként ténykedik tovább. „Ma már racionálisabb, átláthatóbb a rendszer, s bár eleinte akadtak kétkedők, bennünket igazol, hogy míg korábban esetenként több százmillió forinttal kellett kisegítenie Siófoknak, illetve a társult önkormányzatoknak a Siókomot, idén várhatóan már nem kell erre költenünk az adófizetők pénzét” – fogalmazott a polgármester, aki többek között megnövekedett feladataival (a város eddigi főállású alpolgármestere, Potocskáné Kőrösi Anita távozott a posztjáról, országgyűlési képviselőként folytatja tovább a munkáját) indokolta, hogy lemondott a társulás elnökségéről.