Előnevelt csukákat telepítettek a Balatonba

Előnevelt csukák kezdték meg új életüket kedden a Balatonban, a tó befolyóiban és a Kis-Balatonban. Összesen 166.000 db előnevelt csukát helyeztek ki a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakemberei.

A kiscsukák az Öreglaki Tógazdaságból indultak el új otthonuk felé. A fogás nagyobb részét 2000 darabonként oxigénnel felfújt zsákokba csomagolták, az így megtelt 53 zsák indult útnak a Balaton és befolyói felé. További 60.000 példányt halszállító autó vitt a Kis-Balatonhoz. Itt a kádról leszákolva, vödrök segítségével engedték szabadon a kis csukákat a zalavári út északi és déli oldalán a nádas szélében.

„Eközben a másik telepítő brigádunk a déli parti befolyók partján gyalogolva, a part menti növényzet előterében engedett el 76.000 db előnevelt csukát. Így került hal a Keleti-Bozót-csatornába, a Nyugati-övcsatornába, a Cigány-csatornába, a Hévíz-Páhoki-csatornába és a Zala-folyó Kis-Balaton alatti szakaszába is” –  írja honlapján a halgazdálkodási társaság.

További 30.000 db csuka a horgászegyesületek képviselői által jutott el a Lesence-patak torkolati szakaszába, Balatonudvari nádasainak előterébe, valamint a Fűzfői-öbölbe.

Szerettünk volna több csukát juttatni a Balaton főmedrébe, de az erős hullámverés miatt csak ezen pontokon lehetett vállalni a csónakos vízre kelést. A munka holnap folytatódik, a várható további szeles időjárás esetén a kikötőmedencékben – írja a balatonihal.hu.