Előkelő helyen a veszprémi Pannon Egyetem (veol.hu)

A Pannon Egyetem nyolcadik egy most elkészült felsőoktatási rangsorban, az oktatói kiválóságot tekintve viszont a második.

A HVG ismét elkészítette a legjobb főiskolák és egyetemek rangsorát, amelyben az intézményi, kari, képzésterületi és szakos rangsorok szerepelnek. Az összesített és kari rangsor idén is a hallgatói és az oktatói alrangsorból áll össze. A felsőoktatási rangsor készítői számos szempontot vettek figyelembe: az első helyes jelentkezők számát, a felvettek pontátlagát, a nyelvvizsgával felvettek arányát, a tanulmányi versenyen helyezettek számát, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók számát és arányát, az egy – tudományos fokozattal rendelkező – oktatóra jutó hallgatók számát, valamint az MTA-címmel rendelkező oktatók arányát.

A 2019-es felsőoktatási rangsort az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) vezeti, a karok listáján is az ELTE szerezte meg az első két helyet, a legjobb eredményt az intézmény bölcsészkara érte el. Az ELTE-t a Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem követi a listán, a negyedik helyen – holtversenyben – a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Semmelweis Egyetem végzett. A hatodik helyen – szintén holtversenyben – a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem, a nyolcadik helyen a Pannon Egyetem áll. A kilencedik helyre a hallgatói kiválóság alapján összeállított alrangsort vezető Budapesti Corvinus Egyetemet, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet sorolták.

Az egyetemi-főiskolai karok rangsorát az ELTE Bölcsészettudományi Kara vezeti, a második helyen az ELTE Természettudományi Kara, a harmadik helyen pedig a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara áll.

Az elért helyezéssel elégedettek vagyunk, hiszen közvetlenül a legnagyobb fővárosi, illetve vidéki tudományegyetemek után rangsorolták intézményünket, nyilatkozta Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora. – A kari és képzésterületi rangsorok is azt tükrözik, hogy a Pannon Egyetem több területen, kiemelten a műszaki és informatikai tudományok területén a hazai felsőoktatás élmezőnyébe tartozik. Remélem, hogy az előkelő helyezés az idei évhez hasonlóan tovább növeli az érdeklődést a Pannon Egyetem minőségi képzést kínáló szakjai iránt – írja a veol.hu.