Elment Ács Lajos, a Mozdulj Balaton! főszervezője

Nagy veszteség érte a Balatont, 77 éves korában elhunyt Ács Lajos, a nyaranta tízezreket megmozgató, nemzetközi szinten is példaértékű Mozdulj Balaton! főszervezője – áll a Balaton Fejlesztési Tanács közleményében.

 

Az egykori kiváló somogyi atléta kezdetektől társa volt a balatoni közösségi sportéletet megálmodó és felvirágoztató Bartsch Jánosnak. Az ötletgazda két és fél évvel ezelőtti halála után Ács Lajos megörökölte és vállalta a strandi szabadidős sportprogram-sorozat főszervezői feladatait, idén nyáron is tömegeket mozgatva meg.

Utolsó nagy feladataként megszervezte az idén 20 éves „Mozdulj Balaton!” nyárbúcsúztató sporttalálkozóját is augusztus végén Vonyarcvashegyen. Zárásként hírt adott arról is, hogy a programsorozaton résztvevő 41 balatoni strandon a legnépszerűbb sportágak a strandröplabda, a kispályás labdarúgás és a streetball voltak.

Ács Lajos egykor Kaposvár sikeres sportolója, edzője, majd sportéletének szervezője volt. Több mint három évtizedig a Somogy Megyei Atlétikai Szövetséget főtitkára, majd elnöke volt. „Sok olyan atléta kezdte a pályafutását az ő irányításával, akikből aztán később bajnokok, válogatottak és csúcstartók váltak” – írja a Somogyi Hírlap, amely felidéz egy nyár végi beszélgetést is, ahol Lajos arról panaszkodott, mennyire megváltoztak az emberek, milyen nehéz ma már rávenni őket egy kis mozgásra, sportra.

Lajosról, mint a magyar atlétika egyik ikonikus alakjáról megemlékeztek a napokban a kaposvári új atlétikapálya átadásán is. Nemcsak Kaposvárnak, hanem a Balatonnak is pótolhatatlan veszteség a távozása. Nyugodjék békében!