Elment a Mozdulj Balaton! megálmodója, főszervezője

Életének 76. évében, elhunyt Bartsch János, a 2004-ben elindított Mozdulj Balaton! strandi szabadidős sportprogram-sorozat ötletgazdája, és menedzsere, több balatoni sportrendezvény felfuttatója.

A Mozdulj Balaton! idén rekord számú résztvevővel folytatódik – a szervezőbizottság tájékoztatása szerint. Ha Balatonkenese megerősíti csatlakozási szándékát, akkor 35 település 41 strandját szerelik fel ezen a nyáron is sporteszközökkel, és lesznek sportprogramok július, augusztus szombatjain.

 

„Bartsch János halálával pótolhatatlan veszteség érte a Balaton-régiót. Ő volt a megálmodója, működtetője, és lelke a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) által felkarolt, nemzetközi szinten is példaértékű Mozdulj Balaton! strandi szabadidős sportprogram-sorozatnak, és felfuttatója több balatoni sportrendezvénynek, köztük a Balaton-átúszásnak. János úgy ment el, hogy előtte még megtervezte, előkészítette a tízezreket megmozgató Mozdulj Balaton! idei program-sorozatát, amelyre rekordszámú település, illetve strand jelentkezett. Nyugodjék békében!” – nyilatkozta dr. Bóka István, a BFT elnöke.

 

 

A Mozdulj Balaton Szervezőbizottságának nekrológja:

Életének 76.évében, elhunyt Bartsch János, a működését 2002-ben befejező Somogy Megyei Testnevelési és Sporthivatal /MTSH/ utolsó igazgatója.

Németországban, egy amerikai hadifogolytáborban született. A család hazatérését követően Marcaliban töltötte gyermekkorát, majd Székesfehérváron tanult, és profi szinten kosárlabdázott. Később elvégezte a Testnevelési Főiskola sportszervezői szakát.

A megyei sporthivatalban betöltött vezetői tisztsége alatt erősödött meg a két legnagyobb megyei rendezvény, a Balaton-átúszás és a Fonyódi Triatlon Balaton Nagydíj, az országos például szolgáló, kiskörzeti sportszervezői hálózat és a megyei sportági szakszövetségek szervezete a Somogy Megyei Sportszövetség.

Az elért eredmények ellenére, a Megyei Önkormányzati Hivatal strukturális átszervezése során, az MTSH-tól az oktatási vonalhoz, a Humánszolgáltatási Főosztályra kerültek a testneveléssel kapcsolatos addigi feladatok. A feladatkörök csökkentését, 2002-ben, pedig a Sportigazgatóság megszüntetése követte.

Az igazgatóság megszűnését követő nyugdíjaztatása után, új identitását keresve, a Balaton Fejlesztési Tanács, a Magyar Turisztikai Hivatal, a Magyar Turizmus Rt és a Somogyból elszármazott, regionális fejlesztésért és a felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter  mentorálása mellett, megálmodta a „Mozdulj Balaton!” strandi szabadidősport programot.

2004-ben, kilenc Balaton parti Önkormányzat részvételével indította a sorozatot, amely 18. életévébe lépve, az idei nyáron, már  – Balatonkenese csatlakozása esetén – 35 település, 41 strandján biztosít korszerű sportolási feltételeket a strandok látogatóinak.

Bartsch János, azzal alkotott maradandót, hogy következetes munkával, nyárról-nyárra visszatérő programjával, szinte észrevétlenül lopta be a strandolók őszi-téli életvitelébe a rendszeres sportolást, segítve az egyéneket, családokat a legfőbb cél, a nyáron kapott minta szerinti, egészséges életmód kialakításában.