Elmarad a Balaton tradicionális túraversenye a Pünkösdi Regatta (Vitorlázz Itthon)

A szervező Túravitorlásklub Elnöksége (TVSK) és a Magyar Vitorlás Szövetség erőfeszítései ellenére a PÜNKÖSDI REGATTÁT a klub 2023-ban sajnos nem tudja megrendezni – közölte Facebook oldalán a TVSK, melyet a Vitorlázz Itthon idézett. 

A vitorlásklub bejegyzésében azt írja: az ok részben a klub elnökének lemondása, részben az ehhez kötődő tisztújítás, illetve a klub elnökségének működését korlátozó közgyűlési határozat, másrészről a verseny nehéz szervezési körülményei (helybiztosítás vízen, parton) voltak.

A verseny törlésére a Magyar Vitorlás Szövetség is reagált. Facebook oldalukon azt írják: a MVSZ elnöksége sajnálattal vette tudomásul, hogy a TVSK elnökségében történt változások miatt a klub 2023-ban nem tudja megrendezni a Pünkösdi Regattát. A fennálló helyzet miatt nem jött létre megállapodás a Pünkösdi Regatta szervezőjével, a törvényes határidőig a TVSK nem tudta beszerezni a verseny megrendezéséhez szükséges engedélyeket, ezzel a verseny megszervezése az MVSZ felajánlott segítsége ellenére is ellehetetlenült.

A TVSK hagyományos túraversenyének alapjai egészen a második világháború utáni időszakig, az újjáéledő hazai vitorlássport első regattáinak korszakáig nyúlik vissza. 1946. július 10-én rendezték meg ugyanis a Földvár-Keszthely versenyt, az utolsóra pedig 1968-ben került sor. 1969 és 1982 között nem rendeztek Földvár-Keszthely távon regattát, pedig nagyon sokaknak hiányzott. A “jég” az 1982-es TVSK Földvár-Keszthely túraversennyel tört meg, melyet Gáll Éva és Demjén Alajos rendezett meg. 2020-ban a koronavírus-járvány okán nem tudták megrendezni a versenyt, így a szervezők ebben az esztendőben őszre halasztották, és a Szüreti Regatta helyett Őszi Pünkösdi Regattán mérték össze tudásukat a túravitorlázók. 2021-ben a verseny sokak elkeseredésére egy napossá rövidült, Földvár-Fonyód-Földvár távot kellett bevitorlázniuk az egységeknek, viharos szélben, hatalmas hullámok közepette, de 2022-ben a TVSK visszatért a hagyományokhoz, többnapos versenyt szervezett, Keszthely városával együttműködésben pedig Vitorlás Falu várta a sporttársakat és a sportág iránt érdeklődőket Pünkösd hétvégéjén a keszthelyi mólónál!