Ellenőrzik a zalai tavak vízminőségét (zaol.hu)

A Balaton zalai szakaszán nyolc, a megyében összesen tizenegy engedéllyel bíró természetes fürdőhely várja a felfrissülni vágyókat – olvasható a Zala Megyei Kormányhivatal honlapján.

Zalában nincs érvényben fürdési tilalom, és a vízminőséggel kapcsolatban sem vetődött fel probléma az alábbi természetes vizű strandoknál: Balatongyörök (községi strand), Gyenesdiás (Diási Játékstrand, gyenesi Lidó), Hévíz (Tófürdő), Keszthely (déli szabadstrand, Helikon, Libás, Városi strand), Vonyarcvashegy (Lidó), Zalaegerszeg (gébárti tóstrand), Zalalövő (Borostyán-tó).

A kormányhivatal munkatársai a nyári hónapokban is rendszeresen vizsgálódnak. A vízminőség folyamatos monitorozása mellett a helyszíni ellenőrzések kiterjednek a pihenőhely nagyságára, tisztaságára, rendezettségére, parkosítására, továbbá az öltözőhelyek és illemhelyek meglétére, állapotára. Mindezen túl az előírt egészségügyi ellátás feltételeit is ellenőrzik, szabálytalanság esetén megteszik a szükséges intézkedéseket a fürdőzők egészsége érdekében.

A kormányhivatal tanácsokkal is ellátja a fürdőzőket, idézzünk fel néhányat ezekből is. Lázasan, betegen ne menjünk strandra, felhevült testtel ne ugorjunk vízbe. Megáradt folyóvízben tilos, a hatóság által nem engedélyezett természetes vízben pedig csak saját felelősségre lehet fürdeni – írja a zaol.hu.