Elkészült az első tengeraluljáró a Balatonnál (sonline.hu)

Különleges vízi világ fogadja a szántódi vasútállomásra érkezőket. A Tárnoki Művészeti Egyesület tagjainak újabb munkája készült el a napokban. Öt napon át pingálták az aluljárót, ahol egy különleges búvárhajó is helyet kapott a falakon.

Október 20-án érkeztek meg a TCH Tárnoki Művészeti Egyesület tagjai Szántódra, ahol az aluljáró kipingálása volt a céljuk.

 Szerettünk volna Meszlényi Pál függetlenségi képviselő búvárhajójának emléket állítani, 1905 tavaszán a Hévízi-tóban végrehajtott merülőpróbát követően a kétszer a Balatonban kísérelték meg vízre tenni a vízi járművet, majd 30-40 méter megtétele után motorhiba miatt elsüllyedt és roncsai a mai napig Balatonboglár és Szántód között vannak.

– mondta el a sonline.hu-nak Major L. Gábor, Tárnoki Művészeti Egyesület elnöke. Hozzátette: a naszád örökre elmerült, a személyzet, köztük Udvary Ferenc, a búvárhajó kitalálója úszva tudott kimenekülni. A szántódi aluljáró falain megjelenik a búvárhajó gépháza, monitorok, csövek, radarok, műszerek és egy hajós kapitány is feltűnik. A peronhoz vezető lépcsőknél víz alatti panoráma tárul elénk, amelyen a halak sziluettjei kapnak főszerepet.

Kicsit Nemo kapitány Nautilus tengeralattjáróját is belecsempésztük, ezen már voltak ablakok, amelyeken át az utasok a víz alatti világ csodáit is láthatták – jegyezte meg Major L. Gábor. Hozzátette: hét tagjuk öt napon át dolgozott Szántódon.

A helyi önkormányzat segítette munkájukat, biztosított számukra minden nap meleg ételt, valamint napközben üdítőket, rágcsálnivalókat is kaptak tőlük. A TCH Tárnoki Művészeti Egyesület 2013-ban alakult baráti csoport, amely azzal a szándékkal jött létre, hogy a kézzel festett, dekorációs falfestéses művészetet népszerűsítse, minél több emberrel megismertesse. Korábban a fonyódi, a balatonboglári, a balatonlellei, a balatonfenyvesi és a siófoki állomást, aluljárót is kipingálták már. Június első hétvégéjén a balatonboglári II. Rákóczi Ferenc gyermekotthonba próbáltak egy cseppnyi örömöt csempészni a rajzaik által. Alkotásaik egy része a csoportok nevei, a gyerekek kérései, illetve saját kreativitásuk szüleményei.