Elhunyt Varga Imre szobrászművész (siofok.hu/mti)

Életének 97. évében elhunyt Varga Imre szobrászművész, Siófok díszpolgára. A nemzet művésze, több magas hazai és külföldi állami kitüntetés birtokosa, a kortárs magyar szobrászművészet iskolateremtő megújítója, a klasszicista-realista eszményt újraértelmező monumentális szoborkompozíciói kultúrtörténeti jelentőségűek – írta a Magyar Művészeti Akadémia.

Budapest, Hajdúböszörmény és Siófok Város Díszpolgára, Munkácsy-, Kossuth- és Herder-díjas, Érdemes- és Kiváló Művész, a Magyar Érdemrend Középkeresztjének kitüntetettje, Prima Primissima díjas, a Berlin-Brandenburgi Művészeti Akadémia egykori levelező tagja, a Német Szövetségi Köztársaság I. osztályú érdemrendjének kitüntetettje, a brit Jean Masson Davidson díj kitüntetettje, az Olasz Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjének lovagja, a Francia Köztársaság Művészeti Érdemrendje Parancsnoki Jelvényének és más díjaknak kitüntetettje.

Hazai és külföldi tereken, templomokban, középületekben több száz alkotása látható. Szobrai állnak Belgiumban, Franciaországban, Lengyelországban, Németországban, Norvégiában és Izraelben.
Temetése végakaratának megfelelően szülővárosában, Siófokon történik – közölte az Magyar Művészeti Akadémia.

Az elhunytat Siófok Város Önkormányzata saját halottjának tekinti, végakaratának megfelelően szülővárosában, Siófokon helyezik örök nyugalomra.