Elhunyt a Balatonfüredi Yacht Club és a Magyar Vitorlás Szövetség örökös tagja, Balatonfüred egykori polgármestere

Szomorú szívvel, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, szerették és tisztelték, hogy Simon Károly életének 92. évében 2024. március 15-én az Úr békéjében megpihent – közölte honlapján a Balatonfüredi Yacht Club. 

Simon Károly Balatonarácson született 1932. december 24-én. A Balatonfüreden elvégzett 4 elemi iskolai osztály után Budapesten, a Lónyai utcai Református Gimnáziumban érettségizett.1951-ben felvették a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki karára, ahol 1956-ban diplomázott, később ugyanott hegesztési szakmérnök képesítést szerzett.

1958 és 1990 között a Balatonfüredi Hajógyár gyártmányszerkesztője, főtechnológusa, főmérnöke, termelési vezetője, értékesítési osztályvezetői pozícióban dolgozott. Közben Görögországban (1974–80) és Angliában (1984–85) szerelésvezető főmérnökként tevékenykedett.

1990-től a Balatonfüredi Hajógyár Rt. igazgatóságának elnöke volt., 1990-től 1994-ig Balatonfüred polgármestere, ugyanekkor a Balatoni Szövetség elnöke volt.

Először 1947-ben a Balatoni Hajózási SE tagjaként, Kalózban indult versenyen. Azóta is tagja az utód egyesületeknek. Kilenc arany-, öt ezüst- és két bronzérmet szerzett a magyar bajnokságon. Csillaghajó osztályban 1958 és 1960 között Galambos Jenővel, majd 1961-től Tolnay Lászlóval a válogatott keretben versenyzett, és számos nemzetközi versenyen kimagasló eredményeket értek el.

Az 1957-ben létrejött Balaton Flotta (Sztár hajóosztály) titkári tisztséget látott el. Egyike volt azoknak, akik a hatvanas években életre keltették jégvitorlázást.

1958-ban lehetősége nyílt, hogy Tolnay Lászlóval – az adott tűrésen belül – áttervezzék a Füredi Hajógyárban készült Csillaghajót. A már áttervezett STAR-ral 1962-ben megnyerték az Ostsee regattát, ahol mögöttük az olimpiai bajnok oroszok: Timir Pinyegin és Fjodor Shutkov és az NDK csapata végzett.

Szervezője és alapítója volt a Veszprém Megyei Vitorlás Szövetségnek, melynek 1971-ig elnöki tisztét is ellátta.

2000-ben Balatonfüred Város Sportjáért elismerést kapott, ugyanebben az évben a Magyar Vitorlás Szövetség Örökös Tiszteletbeli tagja címet adományozta Simon Károlynak az MVSZ közgyűlése.

2006-tól a BYC elnökségének tagja volt, 2007-ben a tagság megerősítette tisztségében. 2010. Az év elején a klub vezetése Bölcsek Tanácsa néven létrehozott egy tanácsadói testületet, melynek vezetésére Simon Károlyt kérte fel.

2010-től ismét az elnökség tagja.

2011-ben a klub közgyűlésén Aranykoszorús emlékérmet vehetett át.

Simon Károly több könyvet publikált a Balatonfüredi Yacht Club történetéről. 2017-ben mutatták be: 150 év – A Balatonfüredi Yacht Club története című könyvét a Vitorlázeumban.

A szerző – a klub egyik legidősebb, örökös tagja – akkor így nyilakozott:

„Elkötelezem magam egy ügy, Balatonfüred mellett. Ez egy igazi szolgálat. Ahhoz, hogy az ember ezt a könyvet megírja, itt, ebben a klubban kellett élni, vitorlázni, versenyezni; látni kellett hogyan alakultak nap mint nap a dolgok. A kötet jelentős része a klubélet során szerzett személyes tapasztalatokból ered.”