Elhunyt a Balatonfüredi SC egykori elnöke

2024. április 25-én, életének 77. évében elhunyt Lettner Adorján János. 1994-től 2007-ig a Balatonfüredi SC, illetve a jogutód Balatonfüredi Yacht Club elnöke volt.

Történelmi időben vezette sikerre a BYC-et és építette a klub társadalmi kapcsolatait, életét. A vitorlázás élményével egészen kisgyermek korában, édesapja révén ismerkedett meg. Nem volt kétséges elköteleződése a sportág irányába. Édesapja Lettner Ferenc tagja volt A NEMERE II. legendás Kékszalag rekordját elért csapatnak 1955-ben. Ezt a rekordot 2021-ben sikerült megdönteni – írják a balatonfured.hu. oldalon.

Lettner Adorján János a Budapesti Műegyetem Gépészmérnök Karán szerzett diplomát. Siófokon a Vasasban Moly, majd Balatonfüreden a MAFC-ban Kalóz és Finn hajóosztályokban versenyzett.1970-ben igazolt a Balatonfüredi Vasas SC-hez (a Balatonfüredi Yacht Club elődjéhez) és a klubhoz való hűsége élete végéig megmaradt. Csillaghajóval 17 évig, majd utána nagyhajókkal versenyzett. B21-es és J24-es hajókkal több magyar bajnoki helyezést ért el, háromszor volt magyar bajnok.Tevékenyen részt vett a J24 hajóosztály magyarországi elterjesztésében, az elsők között hozta Magyarországra a hajóját, amelyet szeretett felesége után HEDDA névre keresztelt.

1994-től 2007-ig a Balatonfüredi SC, illetve a jogutód BYC vezetője – szakosztály-vezetője, elnöke – volt. Történelmi időben vezette sikerre a BYC-et és építette a klub társadalmi kapcsolatait, életét.

Elnöksége alatt lett a BYC újra önálló sportszervezet és indult meg a teljes megújulás, mindez a rendszerváltás idején. Higgadt személyisége és lojalitása meghatározó szerepet kapott az átalakulás és a klub jövőképének meghatározásában amiért hálával, tisztelettel és megbecsüléssel tartozunk.

Elnöksége alatt a klub 13 alkalommal végzett megszakítás nélkül az MVSZ egyesületi ranglista első helyén. Egy évtizedig dolgozott a Magyar Vitorlás Szövetség elnökségében.1999-ben megkapta Balatonfüred Sportjáért kitüntetést, majd a Balatonfüredi Yacht Club és a Magyar Vitorlás Szövetség is az örökös tagjai közé választotta.