Elbontották az életveszélyes tapolcai tornyot, ami a térképek szerint nem is létezett (tapolcaimedia.hu)

Senki nem tudja pontosan, hogy kinek lehetett a tulajdona, de ez ma már nem is érdekes. A Veszprém megyei katasztrófavédelem munkatársai elbontották Tapolcán a Hősök tere 9-es számú ház és a tűzoltóság  melletti, közel tíz emeletnyi  magass, mára veszélyes állapotba került vastornyot – írja a Tapolcai Média.

 

A szóban forgó torony régóta húzódó problémájával Kazinczy Zoltán közös képviselő elsőként a város polgármesteréhez, Dobó Zoltánhoz fordult, aki Hangodi Lászlót ajánlotta a tárgy életkorának, hovatartozásának kiderítésére. A város főmuzeológusa megállapította, hogy valamikor az ötvenes években állíthatták fel azt légoltalmi sziréna létesítése céljából, akkortól tűnik fel ugyanis a jellegzetes és nagyon magas vastorony először korabeli tapolcai fotókon. Az öreg vasszerkezetnek azonban azon túl, hogy földhivatali nyilvántartása nem volt, tervrajza,  tulajdonosa sem volt ismert, sőt, semmilyen térképen nem szerepelt. Ebből adódott az évtizedes probléma, hogy aggódott ugyan az érintett lakóközösség a torony rossz állapota miatt és el kívánta volna azt bontatni, de a hatóságoknál házalva, még ügyvédi segítséggel sem tudtak elérni érdemleges eredményt az ügyben. A ház képviselője miután a város főmuzeológusától megtudta a torony körülbelüli korát, a megyei levéltárban kezdett kutakodni. Végül a légoltalmi parancsnokság 1952-53-54-es karbantartási jegyzőkönyveiben talált bizonyítékot a torony származására.

Kazinczy Zoltán a lapnak elmondta, ezek után Pass Sándor alpolgármesterrel, a városrész képviselőjével együttműködve,  Dobó Zoltán  tanácsára és közreműködésével a valamikori légoltalmi hatóság után leginkább illetékesnek tartott megyei katasztrófavédelem igazgatójával egyeztettek, azonban a tárgyalás a cél szempontjából eredménytelennek bizonyult. Ekkor a  polgármester azt javasolta, hogy készüljön el egy statikai szakvélemény, amely hitelesen bizonyítja, hogy a torony valóban veszélyes állapotban van. A dokumentum elkészült, amelyet minden, illetékességi szempontból számba vehető minisztériumba, hatósághoz eljuttattunk- mondta el a közös képviselő.

Az immár életveszélyes toronyról szóló szakvélemény végül megtörte a bürokrácia jegét. Magas helyekről  jogosnak ítélték a torony elbontását, a feladattal végül a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot bízták meg.

A teljes cikk itt elolvasható.