Elérte a devecseri járást is a szupergyors internet (vg.hu)

Hat évig tartott, de már a devecseri és békéscsabai járásban is mindenütt legalább 30 Mbps az internetes hálózati végpontok sávszélessége. A beruházás döntően uniós forrásból történt.

Két olyan projektet zárt le az MVM Net Zrt., amelyek során az ország két, kevésbé fejlett térségében tette lehetővé a digitális szolgáltatások terjedését az állampolgárok és a vállalkozások körében. Az egyik térség a devecseri, a másik a békéscsabai járás – írja a vg.hu.

Mindkét projekt 2017. június 12-én indult, és ez év szeptember 30-án zárult. Közös bennük az is, hogy döntően az Európai Regionális Fejlesztési Alap vissza nem térítendő támogatásából valósultak meg: az összesen 657 millió forintos devecseri fejlesztés költségeiből az EU 539 millió forintot állt, míg a békéscsabai 1309 millióból 812 milliót. A fennmaradó rész a magyar költségvetésből és az MVM Net kasszájából származott. A beruházásokra a Széchenyi 2020 Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban került sor.

Az optikai alapú fejlesztések 23 települést érintettek a devecseri, és 8-at a békéscsabai járásban. A fejlesztést igényelt helyszíneken a hálózati végpontok sávszélessége minden helyszínen legalább 30 Mbps lett. Az MVM Net a közelmúltban végzett egy fentihez hasonló fejlesztéssel, mégpedig a sümegi járás 16 településén. Honlapján összesen tíz olyan projektet sorol fel, amelyek során hazai és uniós forrásokból telepít, illetve már telepített újgenerációs szélessávú és felhordó hálózatokat a kevésbé fejlett régiókban. A Ginop 3.4.1- 2015 program keretében a következő járásokban indított fejlesztést: a balassagyarmati, a békéscsabai, a celldömölki, a devecseri, a gyöngyösi, a kaposvári, a keszthelyi, a körmendi, a pásztói és a sümegi.

Ez év júliusi befejezési idő egynél szerepel (a sümeginél), augusztusi háromnál (Pásztó, Gyöngyös, Celldömölk). A többi szeptemberi, az október 31-i körmendi és a november 30-i keszthelyi kivételével. A keszthelyi átadással tehát az MVM Net végez a teljes Ginop 3.4.1 programmal, amelyhez összesen 4,9 milliárd forint uniós támogatást igényelt.